Gerechten om blij van te worden? Wie wil dat nou niet. Helemaal in januari! Het kookboek Food for the soul gaat erover. Sterker nog, het boek is niet ingedeeld in voorgerechten, hoofdgerechten en toetjes maar in hoofdstukken met titels als ‘Geluk’, ‘Dankbaarheid’ en ‘Stilte’. Oei. En dan ook nog her en der poëtische tutterdetut-teksten, die zijn aan mij nooit zo besteed. Denk aan ‘De beste raadgever is je hart’ of ‘In stilte kun je de waarheid horen’. Maar goed, gezien het enorme succes van bladen als Happinez is hier ongetwijfeld een markt voor. Echt een cadeauboek voor vriendinnen, want het is ontegenzeggelijk heel mooi uitgevoerd, inclusief satijnen leeslint.
Idyllisch landleven
De recepten zijn een ode aan licht en verfijnd eten. Damesachtig. Lenteachtig. Eigenlijk komt dit boek in het verkeerde jaargetijde uit. Of is het juist bedoeld om te smachten naar de betere tijden die heus weer gaan komen? Op de foto’s is het in ieder geval altijd voorjaar. Het landleven is één grote idylle. Boeren komen er niet in voor, wel vrouwen. Of beter gezegd, meisjes. Blije meisjes in pasteltinten in het gras of tussen de schaapjes. Zijn dit de maaksters? Nee, die staan met een portretfotootje achterin en zien er heel anders uit.
Vegetarisch
Maar naast meisjes ook prachtige receptfoto’s, afgewisseld met foto’s van smaakvolle ingrediënten, zoals een flink ingezoomde artisjok of twee paddenstoelen. Ik heb in het geheel geen vleesrecepten kunnen vinden, en hooguit drie met vis: coquilles, zalmforel en viskoekjes. Echt geluk is kennelijk vegetarisch? En hoe zit het nou met de indeling? Die is mij niet helemaal duidelijk. Waarom valt mangosalsa onder Dankbaarheid en niet Geluk? Waarom staat de spinazie-papaja-salade bij Genieten en de nectarine-gorgonzola-salade juist weer bij Dankbaarheid? Joost mag het weten. Maar dit is geen boek voor Joosten.
Morgen het recept van ravioli met zoete aardappel uit het boek!
Anna de Leeuw, Marianne Luning & Barbara van Stek, Food for the soul, uitgeverij Terra, ISBN 9789089890627, € 29,95