(4-6 personen)
Bereiden: 20 minuten
Wachttijd (rijzen): 1,5 uur
In de oven: 20 minuten
Deze Noorse soort koffiebroodjes worden gemaakt van een gistdeeg met suiker en lekker geurige kardemom. Je vult ze met appel en kaneel, of met room, of met wat je er maar in wilt stoppen. Het wordt een soort lang gevlochten brood dat je in stukken snijdt voor bij de koffie. Het lijkt veel werk, maar dat is het niet. Het zijn wat handigheidjes (zie de printversie van het recept voor de illustraties!) en vooral veel tijd voor rijzen
Nodig:
Voor het deeg:
300 g bloem, gezeefd
75 g suiker
1 tl kardemompoeder (gemalen uit een potje of gestampte zaadjes uit ± 10 peulen)
1 tl zout
1 zakje gist (7 g)
35 g gesmolten boter
175 ml lauwwarme melk
Voor de vulling/afwerking:
1 appel
2 volle el suiker
1 el kaneel
6 el poedersuiker
- Meng alle droge ingrediënten voor het deeg door elkaar in een kom.
- Voeg de lauwe melk en gesmolten boter toe
- Kneed op het aanrecht stevig met de hand een paar minuten tot een elastisch brooddeeg.
- Doe in de kom, dek af met plastic en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
- Maak een worst van het deeg en leg die op een vel bakpapier.
- Rol met de deegroller het deeg in de breedte uit tot een lap van 1,5 – 2 cm dik.
- Schil de appel en snij in kleine stukjes. Strooi met de suiker en kaneel over het deeg.
- Rol het deeg nu in de lengte weer op tot een dikke gevulde worst.
- Leg met de naad naar beneden op het bakpapier op de bakplaat.
- Knip het deeg aan de bovenkant om de 3 cm tot halverwege in. Vouw het deeg afwisselend naar links en rechts, zodat je een soort vlechtmotief krijgt (zie de printversie van dit recept voor stap-voor-stap illustraties!).
- Dek af met een schone theedoek en laat op een warme plek weer 45 tot 60 minuten rijzen.
- Verwarm intussen de oven voor op 200°C.
- Bak het brood in circa 20-25 minuten goudbruin (niet te lang, dan wordt het te droog).
- Laat afkoelen op een rooster.
- Maak een wit glazuur van de poedersuiker en 1 eetlepel water. Smeer dit over het afgekoelde brood.
Serveren: snij in schuine plakken en eet het liefst nog dezelfde dag.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!