Voor Trouw proefde ik samen met collega Jeroen Thijssen een kerstmenu samengesteld uit het immense kerstassortiment van de supermarkten. We zagen al de kalfsragout-pasteitjes en de pompoensoep voorbij komen, vandaag ruim baan voor het hoofdgerecht: gevulde rollade. We proefden eerst de kant-en-klaarversie, in dit geval van de Plus, maar alle supermarkten bieden dezer dagen speciale kerstrollades aan. De ideale oplossing tegen de kerststress? Of weegt het niet op tegen zelfgemaakt?
Wat is het?Winterrollade (Plus, €12,98 per kilo)
Testrapport:
Een uur in de oven op 180 graden moet de varkensrollade, wat erg veel lijkt voor een exemplaar van anderhalf pond. Dat blijkt ook wel wanneer het stuk uit de oven komt: het is droog. Te droog. Karin laat haar hoofd er bijna van hangen. ‘Net of ik geen rollade meer kan bakken.’ Het droge pronkstuk is gevuld met tutti frutti, erbij komt een saus die eruit ziet als tja, wat? Als gesmolten chocolade, en zo smaakt het ook vaagjes. Toch zitten er kersen in, volgens de verpakking, en hazelnoten. Karin: ‘Zeer onaangenaam mondgevoel met flubbeltjes. En mierzoet!
Dan toch maar liever zelf maken? Goed idee, hier komt het recept.
Rollade gevuld met pruimen en abrikozen
Nodig voor 6 personen:800 g varkensfilet, door de slager opengesneden tot lap
100 g pancetta/ontbijtspek in plakjes
2 grote uien, gesnipperd
150 g gedroogde pruimen, in stukjes
150 g gedroogde abrikozen, in stukjes
75 g amandelen, grofgehakt
1 flinke eetl kerriepoeder
fijne rasp van 1 citroen
scheutje olijfolie
Tip vooraf: Neem de vulling mee naar de slager en laat die de rollade vakkundig vullen en opbinden. Een béétje slager vindt dat een ereklus. Wel op tijd aankaarten, niet pas op 24 december om 16.00 op de stoep gaat staan met je bakje vulling.
Fruit de ui in wat olie heel zachtjes 5 minuten met de kerrie. Doe abrikozen en pruimen erbij en laat 5 minuten meesudderen. Voeg de citroenrasp, amandelen plus royaal zout en peper toe. Haal uit de pan en laat afkoelen. Bestrooi het vlees met zout en peper. Spreid de vulling erover uit en rol op. Bedek de boven- en zijkanten met de plakjes pancetta. Bind vast met rolladetouw. Verwarm de oven voor op 175°C. Haal de rollade een uur van tevoren uit de koelkast. Leg in een licht ingevette braadslee. Verlaag na een kwartier de temperatuur tot 140°C. Laat het vlees nog 45 minuten in de oven staan. Heb je een kernthermometer? Hou 60°C aan.
Haal uit de oven, wikkel in alufolie en laat 5-10 minuten rusten. Snij in plakken.
Saus:
Fruit een sjalotje alvast zacht in wat boter in een steelpan. Zet de braadslee zonder rollade op het vuur en giet er een 1 dl runderfond/bouillon en een glas rode wijn bij zodat de aanbaksels losweken. Giet dit integraal bij de sjalotten. Laat op hoog vuur even inkoken. Klop met een garde 25 g ijskoude klontjes boter (uit de diepvries) erdoor tot een glanzende saus. Proef op zout en peper.
Morgen het bijgerecht: Zoete-aardappelschotel uit de oven.
Foto’s: Jörgen Caris