(4 personen)
Bereiden: 20 minuten (+ afkoelen)
Opstijven in de koelkast: 4 uur
Wie maakt er nou nog mousse? Terwijl het helemaal niet zo moeilijk is, en het een reuze feestelijk voorgerecht oplevert. Zoals deze fraai lichtgroene preimousse, lekker retro! Carnivoren serveren er een knapperig plakje spek bij.
Nodig:
2 flinke preien
1 dl + 2 eetl droge witte wijn
50 g boter
1,5 dl slagroom
3 blaadjes witte gelatine
zout en peper
Garnering:
paar takjes platte peterselie
paar sprietjes bieslook
scheutje olijfolie
optioneel: 4 sneetjes casinobrood
optioneel: 4 plakjes pancetta/ontbijtspek
- Week de gelatine in koud water.
- Snij de prei in fijne ringen, maar gebruik alleen het wit en het lichtgroen. Je moet 350 gram prei overhouden.
- Verhit de boter in een braadpan en laat hierin de prei 2 minuten zweten.
- Voeg zout en peper toe, draai het vuur laag, doe het deksel op de pan en laat de prei nog 10 minuten heel zacht stoven.
- Kook in een steelpannetje 1 dl wijn in tot er nog circa een derde over is.
- Pureer prei en ingekookte wijn glad met de staafmixer.
- Doe over in een grote kom en laat helemaal afkoelen.
- Breng in dezelfde steelpan twee eetl wijn aan de kook, los er van het vuur af de uitgeknepen vellen gelatine in op en roer dit mengsel door de prei.
- Klop de room stijf en spatel voorzichtig erdoor.
- Laat afgedekt in de koelkast in ca. 4 uur opstijven.
Garnering:
- Pureer de peterselieblaadjes met een scheut olie en zout en peper met de staafmixer tot een dressing.
- Optioneel: rooster het brood en (voor de niet-vegetarische variant) bak het spek knapperig.
Serveren:
Schep met een bevochtigde ijstang (of met twee lepels) per bord twee mooie bolletjes van de mousse. Trek er een zwierig randje peterselie-olie omheen. Garneer met bieslook en eventueel met toast en spek.
Tip voor vegetariërs:
Vanwege de gelatine is dit geen vegetarisch recept. Dat wordt het wel als je in plaats van gelatine agar agar gebruikt (te koop in de natuurwinkel).
Dit is de korte versie van het recept. Zie de leuke handgeschreven en geïllustreerde printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en variatiesuggesties!