‘Kun jij niet eens recepten geven voor de stoomoven?’ is een vraag die mij regelmatig gesteld wordt. Lastig, want ik heb geen stoomoven, en een receptenschrijver moet toch eerst even zelf flink oefenen, lijkt me. Maar de vragenstellers kunnen intussen elders prima terecht. Zoals bij het boek Koken met stoom. Stomen is een oeroude bereidingswijze maar weer helemaal actueel want bewust en gezond en met behoud van voedingsstoffen enzo.
In dit boek vind je honderd gerechten die allemaal zo puur mogelijk gehouden zijn. Inclusief handige tips, wetenswaardigheden en overzichtelijke stoomtabellen. En heb je thuis niet zo’n supersonische stoomoven? Stomen kan natuurlijk ook gewoon zoals vanouds in een Chinees bamboemandje, een pan met een metalen stoomrekje (zo’n mooi uitvouwbaar bloemetje) of in een stoompan.
Morgen volgt een recept uit dit stoomovenkookboek.
Hélène Matze, Koken met stoom, uitgeverij Karakter, ISBN 9789061125167, € 24,95