Nederland is dol op pakjes, maar niet op 4 december. Dan is het namelijk Nationale Antipakjesavond! Nu Sinterklaas met z’n pakjesavond nadert is het tijd om er eens bij stil te staan dat het in Nederland wel erg vaak pakjesavond is. Koken gebeurt immers in veel huishoudens met behulp van pakjes. En niet te vergeten zakjes, blikken, potten, stoombakjes en diepvriesdozen. Zelf koken, dat zijn we langzaam maar zeker verleerd onder het mom van ‘geen tijd’. Pakjes bieden gemak, pakjes bieden zekerheid. Maar ook zout, suiker, smaakversterkers, conserveermiddelen en E-nummers. Willen we dat wel? En valt dat te rijmen met onze wens om gezonder te gaan leven?
Van soep tot suddervlees
Wie weet er nog hoe je zelf soep maakt? Of suddervlees? Wie neemt nog de tijd voor zelfgemaakte aardappelpuree of chocolademousse? Terwijl die toch geen van allen moeilijk zijn om te maken maar wel veel lekker dan in welke gekochte versie dan ook. Als auteur van het eerste antipakjeskookboek van Nederland, Koken met Karin zónder pakjes & zakjes is het mij een raadsel waarom zoveel mensen nog niet weten dat je voor lekker en makkelijk koken heus geen pakjes of zakjes nodig hebt. Heus, iedereen kan het!
Antipakjesestafette
Actie! Daarom is 4 december uitgeroepen tot Nationale Antipakjesavond. De avond waarop lekker eten voorop staat, helemaal zelfgemaakt. Vorig jaar ontstond flinke (en gezonde) discussie tussen voor- en tegenstanders van kant-en-klaarmaaltijden in bijvoorbeeld NRC Handelsblad, Spijkers met Koppen en Altijd Wat. Dit jaar is er een heuse Antipakjesweek in de vorm van een Antipakjesestafette. De hele komende week, vanaf maandag 28 november tot en met antipakjesavond zelf doen talloze culinaire collega’s mee, van De Volkskrant tot NRC, van De Telegraaf tot Trouw en niet te vergeten heel veel regionale kranten. Plus tal van weblogs en websites.
Van radio tot tv
Ook is er aandacht op radio en televisie, van KoffieMax tot Radio Noord-Holland, en ik geef op 1 december zelfs een antipakjeslezing. Het wordt een week vol recepten en inspiratie over hoe je kant-en-klaargerechten gewoon zelf kunt maken, en uiteraard hou ik je op dit weblog op de hoogte. Hoe meer zielen, hoe lekkerder de vreugd. Dus doe ook mee en verkondig het luid en duidelijk: op 4 december kook ik zonder pakjes!
Twitter: #APA11
De hele week volgen recepten. Ga hier naar aflevering 1, aflevering 2, aflevering 3, aflevering 4, aflevering 5, aflevering 6 en aflevering 7.