Dag drie alweer van de antipakjesweek. En de deelnemende culicollega’s laten zich nog altijd van hun lekkerste kant zien. Neem bijvoorbeeld mijn Trouw-collega Sonja van de Rhoer, die maakt vandaag Pompoensoep van en met geroosterde groenten “in plaats van een kant en klare soep met allerlei toevoegingen. Het roosteren van groente zorgt voor een vollere, rijkere smaak van de groente. Gecombineerd met de verse kruiden wordt een soep verkregen, waarbij praktisch geen zout of peper, laat staan enige smaakversterker nodig is.” Er gaat overigens ook winterpeen, zoete aardappel en een venkelknol in haar recept. Nee dat staat niet online, even naar de winkel en een krantje scoren!
Onno Kleyn in de Volkskrant noemt zich ‘antipaktivist van het eerste uur’. Wat meteen het allermooiste antipakjeswoord is wat ik tot op heden ben tegengekomen. Na een fraaie inleiding (“Ik verzet me tegen pakjes en zakjes met hele of halve bereidingen, zogenaamd bocht-afsnijdende wegen naar gerechten, gemaksellende in poedervorm, treursaus, pretendeervlees in hoeramarinades, reldeldelkuipjes en hallelujamix uit de ‘keukens’ van het grootfabrikantendom”) volgt een fijn recept van Siciliaanse pasta met venkel en gehakt, ja die staat wel online.
Pauline van Pauline’s Keuken leeft zich uit op een heerlijk recept voor zelfgemaakte kipsaté met pindasaus waar uiteraard geen pakje of zakje aan te pas komt, nee zelfs geen pot pindakaas (zie haar foto).
Cornette alias Culinette heeft helemaal de antipakjessmaak te pakken. Na de goulash van eerder deze week nu ook een recept voor Roomsaus geïnspireerd op die van de Jumbo. En als je dan eindelijk eens een keer de kleine lettertjes gaat lezen, ook over calorieën en voedingswaarden, dan blijken er rare dingen aan de hand…
Lizet Kruyff van de Spinazieakademie had het eerder deze week al over groentebouillon, en raakte vervolgens verzeild in een discussie over historisch verwantwoord zelf bouillonblokjes maken. Vandaag op haar blog: “Goed, misschien is het een beetje omslachtig om zelf bouillonblokjes te maken op 18e eeuwse wijze, zeker voor zomaar een doordeweekse dag. Maar echte ouderwetse bouillon volgens klassiek recept kan eigenlijk geen probleem zijn. Dit recept stamt uit het begin van de 18e eeuw. Bouillon heet dan eigenlijk nog ‘sop’.” Haar hertaling van het recept vind je hier.
Raya Lichansky heeft (nog) geen eigen blog ter beschikking nét een kersvers eigen blog Lichansky Likes en wilde graag een recept afstaan, een van kippastei, maar dan wel heel anders dan ragout uit een blikje leeggekieperd in een prefab opgewarmd bladerdeegkartonnen bakje.
Nodig voor haar Kippastei met prei (dat rijmt):
500 g kippendijvlees
2 preien, in dunne ringen gesneden
1 el olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, gesnipperd
1 tl geraspte verse gember
2 tl gerookte paprikapoeder (pimentón)
zout en peper
30 g bloem
30 g boter
1 dl witte wijn
1,5 dl ongeslagen slagroom
1 tl gedroogde dragon
2 el sinaasappelsap
geraspte schil van 1 sinaasappel
3 plakjes roomboterbladerdeeg (ontdooid)
1 eidooier, losgeroerd
Snij het kippenvlees in blokjes. Verhit de olie in en hapjespan, fruit de ui, knoflook en gember kort aan. Voeg het kippenvlees toe en bak op hoog vuur al omscheppend 4 minuten. Roer de prei door het vlees, laat nog 2 minuten meegaren. Bestrooi met paprikapoeder en breng op smaak met zout en peper. Laat iets afkoelen tot saus klaar is. Maak een simpele witte saus van bloem, boter, wijn en slagroom. Roer er de dragon, geraspte sinaasappelschil en het sap door. Meng de saus met het vleesmengsel. Doe deze ragout over in een ovenschaal. Leg de plakjes deeg op elkaar, rol uit tot een passende deeglap. Leg het deeg over de ragout, laat de randen een beetje overhangen, maak een gaatje in het midden om de stoom te laten ontsnappen. Bestrijk de bovenkant met eidooier. Bak de kippastei in ca. 25 minuten bij 200° (hetelucht: 180°). Wacht een paar minuten met aansnijden.
Raya: “Een makkie eigenlijk. De oven verwarmt voor terwijl je alle onderdelen voorbereidt, het snijden duurt 5 minuten, vulling garen alles met elkaar 6 à 7 minuten, ondertussen maak je de saus. Afbakken ca. 25 minuten, en dat is een mooi moment om tafel te dekken!”
Het is antipakjesweek, of antipakjesestafette, zo u wilt. De hele week aandacht voor antipakjesrecepten ter ere van 4 december Nationale Antipakjesavond. Hier staan aflevering 1 en aflevering 2, morgen gaan we verder met aflevering 4.