De ene cupcake ziet er nog heftiger uit dan de andere, in het vanmorgen besproken boek Rudolph’s cupcakes. Maar zodra ik het woord ‘Limoncello’s’ zie, is de keuze gemaakt. Tot blijkt dat mijn favoriete citroendrankje helemaal niet bij de ingrediënten staat. Maar wacht even, er is een PS-je van Rudolph van Veen zelf: ”Voor de liefhebber mag er natuurlijk nog een scheutje limoncello door de citroencrème.” Ha, gelukkig! Voluit heten ze trouwens Amandecupcake met citroencrème en Italiaanse koekjes. En niet schrikken van die enorme ingrediëntenlijst…
Nodig voor 12 stuks:
Cake:
100 g bloem
100 g amandelpoeder
1 eetl bakpoeder
220 g suiker
mespunt zout
1 ei
180 ml melk
60 ml zonnebloemolie
merg geschraapt uit een vanillestokje
Citroencrème:
125 ml citroensap
125 g suiker
125 g ei
4 g gelatine
185 g boter
Garnering:
100 g cantuccini
50 g citroenrasp
50 g pijnboompitten
20 g cacaopoeder
20 g poedersuiker
Cake:
Verwarm de oven voor op 180 °C. Zeef bloem en bakpoeder boven een kom. Meng met een garde amandelpoeder, suiker en zout erdoor. Mix in een andere kom het ei met melk, zonnebloemolie en vanille. Voeg beide mengsels bij elkaar en mix ze, op lage stand, tot een glad beslag. Mix het beslag vervolgens nog 10 seconden op de hoogste stand. Zet de cupcakevormpjes in de cupcaketray en vul ze voor driekwart met het beslag. Bak gaar in ongeveer 25 minuten.
Citroencrème:
Week de gelatineblaadjes in ruim koud water. Meng citroensap, suiker en ei in een pan en verwarm al roerend tot 85 °C. Het mag beslist niet koken, dan krijg je roerei. Neem de pan van het vuur en los de gelatineblaadjes op in de crème. Snij de boter in stukjes en doe in een kom. Giet de warme crème erop en roer tot de boter is opgelost. Gebruik eventueel een staafmixer. Giet de crème uit op een schaal, dek af met plasticfolie en laat goed opstijven in de koelkast, liefst de hele nacht. Goed doorroeren voor gebruik.
Garnering:
Schep de citroencrème in een spuitzak met een kartelmondje en verdeel over de cupcakes. Garneer met de cantuccini-koekjes, pijnboompitten en citroenrasp.
Bestuif ze licht met cacao en poedersuiker.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Rudolph’s cupcakes, lees hier mijn artikel erover.