In Nederland lijkt het fenomeen restaurantweek een beetje aan zijn eigen succes ten onder te gaan, met naast de gewone ook de Franse, de pure, de vegetarische tot en met de talloze lokale versies. Maar in Valencia is het nog een vrij recent fenomeen. Cuina Oberta, heet de restaurantweek in het Valenciaans, open keuken. Zoals je wellicht is opgevallen lijkt het Valenciaans sprekend op het noorderbuurse Catalaans, al zijn ze in Valencia gelukkig een stuk minder fanatiek, en kun je hier ook overal ‘gewoon’ met Spaans terecht. Met Engels vaak wat minder, zoals in menig restaurant blijkt, maar met handen en voeten en een glimlach kom je een heel end.
Vast menu
Talloze restaurants doen mee aan de restaurantweek, in allerlei categorieën. Van sterrententen tot tapasbarretjes en alles daar tussenin. Een vast lunchmenu kost 20 euro, diner 30 euro, alleen de sterrenrestaurants mogen wat meer vragen. En denk niet dat men zich er met een jantje-van-leiden vanaf maakt, integendeel. Alles gaat uit de kast voor een mooie avond. Zoals in restaurant Vertical (*).
Zoeken
Het is alleen even zoeken voor je restaurant Vertical gevonden hebt. Het huist in hotel Confortel, maar daar blijken er twee van te zijn, naast elkaar, met respectievelijk drie en vier sterren. Die laatste moet je hebben, maar de ingang is vanaf de straatkant gek genoeg zo verstopt mogelijk gehouden. Enfin. Eenmaal binnen op de negende verdieping word je getrakteerd op een hoge, stijlvolle ruimte met prachtig uitzicht over de stad en het nieuwe Calatrava-gedeelte.
Ondergaande zon
Het dakterras is nog een treetje hoger. Daarmee kijk je juist weer voluit richting haven en strand, ideaal voor een glas cava in de ondergaande zon met wat hapjes erbij. Pardon, een serie van vijf beeldschone appetizers. Een serveerster toont vervolgens binnen onze ‘mesita’ (tafeltje), eentje waar makkelijk zes man aan hadden kunnen schuiven.
Geraffineerd
Een serie van drie voorgerechten om mee te beginnen, een hoofdgerecht en dan ook nog twee nagerechten. De gerechten zijn in de basis eenvoudig van opzet, maar dan geraffineerd getransformeerd, zoals de ‘arros amb bledes’, gebaseerd op een traditioneel lokaal gerecht van rijst met snijbiet (hieronder links op de foto). Na ook nog een fraaie selectie friandises zijn wij tegen middernacht net uitgegeten als elders overal de hoofdgerechten op tafel komen. Het blijft wennen, dat Spaanse eetschema.
P.S. De restaurantweek in Valencia is intussen weer voorbij, maar naar verluidt is er in het najaar weer eentje.
Dit is deel tien in de serie Lekkers uit Valencia. Terug naar aflevering 1 (Mercado Central), 2 (Bodega Montaña), 3 (paella), 4 (horchata), 5 (fartons), 6 (Café de las Horas), 7 (Agua de Valencia), 8 (sangria) en 9 (la Pulperia). In de volgende aflevering gaan we weer uit eten, nu bij Samsha.