Jaren geleden, aan het begin van mijn zoals u ziet inmiddels glorieuze culinaire carrière, pakte ik alles aan wat op mijn pad kwam. Zoals het schrijven van ronkende promoteksten voor het paasmagazine van een supermarktketen. Ik kreeg een lijst aangeleverd met fotootjes van het speciale kant-en-klare feestassortiment en typte er vervolgens lustig op los. Niet gehinderd door enige gêne strooide ik met termen als ‘ambachtelijk’, ‘feestelijk’, ‘vrolijk’ en ‘volop variatie’. Tussen de verfijnde patés, romige soepjes en knapperige verwennerijen stuitte ik in de voorraadlijst ineens op een mij onbekend gevaarte. Een ‘chinois’. De verantwoordelijke category manager had er behulpzaam ‘brioche gevuld met crème’ bij geschreven. Waar ik vervolgens zonder blikken of blozen van maakte: ‘Dit heerlijk zachtzoete ronde briochebrood is verdeeld in mooie ronde toefjes en is gevuld met een romige crème. Een bijzonder feestelijk gezicht op de paasbrunchtafel, maar ook voor de lekkere trek tussendoor.’
Dat ik werd betaald per woord, moge duidelijk wezen.
Toen was het nog een nieuw fenomeen dat alleen opdook bij feestdagen, inmiddels is het een dagelijkse verschijning in alle Nederlandse supermarkten, die bloem van rondjes briochebrood, aan elkaar geplakt met mierzoete banketbakkersroom en dan ook nog met klonten suikerglazuur bovenop.
Uit een pakje: AH Chinois brioche
Tarwebloem, suiker, water, scharrelei-eiwit, gemodificeerd aardappelzetmeel, scharrelei, plantaardige olie (palm, raap), invertsuikerstroop, gist, glucosestroop, natuurlijk aroma, natuurlijk vanillearoma, weipoeder, volle melkpoeder, tarwegluten, zout, emulgator (E471, E472e), conserveermiddel (E282), maltodextrine, melkeiwit, verdikkingsmiddel (xanthaangom), gedeactiveerde gist, kleurstof (caroteen).
Zelf maken?
Nee, dan liever een gewoon zelfgebakken briochebrood maar dan wel in zo’n gezellige bloemvorm waar u de bolletjes vanaf kunt scheuren. Bovendien heb ik ontdekt dat je dit brood prima al de avond tevoren kunt voorbereiden, dan hoeft hij de volgende ochtend alleen nog even in de oven. Ohhh, die geur, daar komen alle langslapers geheid hun bed voor uit. Ook proberen? Hieronder staat mijn recept van Briochebloem zoals het eerder in Trouw verscheen.
Zelf maken?
Nodig voor 1 brioche:
300 g bloem
100 ml lauwwarme melk
75 g zachte (maar niet gesmolten) boter
2 eieren
60 g suiker
1 zakje gedroogde gist (7 g)
1 vanillestokje
1 theel zout
wat boter voor invetten
voor de glim: 1 dooier + 1 eetl melk
Doen:
Let op: begin de avond tevoren. Zorg dat boter en eieren op kamertemperatuur zijn. Los de gist op in de melk, samen met alvast 1 eetlepel van de suiker. Vet een springvorm (Ø 23 cm) in met boter. Zeef de bloem boven een grote kom, doe het zout aan de zijkant. Maak een kuil. Schraap het vanillestokje leeg en doe het merg in de kom. Voeg boter, eieren, suiker en de gistmelk toe. Meng met de mixer met deeghaken minstens vijf minuten tot een elastisch deeg. Nog heel erg plakkerig? Ietsje langer kneden. Dek de kom af met plasticfolie en laat 2 uur rijzen op een warme plek tot het deeg in omvang verdubbeld is. Kieper het deeg om boven het aanrecht en snij in 7 stukken. Bijna alle lucht is er nu weer uit, maar dat is niet erg. Rol tot dikke slierten van ± 25-30 cm. Draai rond en leg in de springvorm; eentje in het midden, de 6 andere in een kring eromheen.
Dek af met plastic en zet een nacht in de koelkast waar hij heel langzaam opnieuw zal rijzen.
De volgende ochtend:
Haal de springvorm uit de koelkast en zet een half uur op het aanrecht terwijl intussen de oven voorverwarmt op 180 °C. Zet de vorm op een rooster onderin de oven. Bak in ± 25 minuten gaar. Zet de kookwekker en kwast na een kwartier in met de met melk losgeklopte dooier. Check na 25 minuten met een satéprikker: die moet er droog uitkomen. Haal het brood uit de vorm en klop op de onderkant: als het hol klinkt, is het goed. Laat minstens 15 minuten afkoelen op een rooster en serveer dan met (al dan niet zelfgemaakte) roomboter en de lekkerste jam die u in huis heeft.
Tip:
Warme plek? Op de radiator, op de vloer met vloerverwarming, in een zonnige vensterbank.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .