Cha ca betekent ‘Gemarineerde gegrilde vis met rijstnoedels’, maar wat ik me er vooral van herinner is de berg verse dille die erbij geserveerd werd in het gelijknamige restaurant Cha Ca La Vong in Hanoi, waar ze al sinds jaar en dag alleen dat ene gerecht serveren. Of nu ja, serveren, je moet het allemaal zelf aan tafel klaarmaken in een pannetje met houtskoolvuurtje eronder. Weer eens iets anders dan gourmetten! Het recept staat in het gisteren besproken boek Hanoi street food, en hoewel dit inderdaad officieel geen street food is, is volgens de auteur een bezoek aan de Vietnamese hoofdstad niet compleet zonder dit gegeten te hebben. En daar sluit ik mij volledig bij aan! Voor iedereen die niet in staat is om stante pede af te reizen naar Vietnam, hierbij het recept.
Nodig:
300 g stevige witvis
2 lenteui, in stukken van 4 cm, julienne
handje verse dille, grof gehakt
300 g rijstvermicellinoedels
2-3 el plantaardige oie
Marinade:
1 el verse kurkuma, fijngehakt
2 el verse laos, fijngehakt
1 el suiker
½ tl grof zeezout
1 tl garnalenpasta
1 el rijstazijn
2 el Griekse yoghurt
Nuoc mam (dipsaus):
1 chilipepertje, grof gehakt
1 knoflookteentje
3 el suiker
125 ml water
1 el rijstazijn
5 el vissaus
2-3 el limoensap
Garnering:
slablaadjes en verse kruiden (koriander, munt, Thaise basilicum)
handje gegrilde pinda’s
Doen:
Snij de vis in stukken van 2 bij 2 cm. Marinade: stamp kurkuma, laos, suiker en zout in de vijzel tot een gladde pasta. Stamp de garnalenpasta erdoor. Voeg rijstazijn toe. Meng met de yoghurt. Smeer de vis hiermee in en marineer 4 uur in de koelkast.
Kook de noedels 4-5 minuten en spoel af onder koud water. Verdeel over 4 kommen. Grill de vis aan bij e kanten in een licht ingevette grillpan. Of natuurlijk boven een houtskoolvuurtje. Bak de lenteui en dille in wat olie in een hete pan en voeg de stukjes gegrilde vis toe (NB: dubbelgebakken vis dus, let wel: het hoeft maar ultrakort!!). Verdeel over de noedels, doe er wat verse kruiden bij, voeg naar smaak nuoc mam toe en pinda’s.
Recept Nuoc mam:
Stamp peper en knoflook tot pasta in een vijzel. Stamp de suiker erdoor. Kook het water, voeg de azijn toe en het gestampte mengsel. Giet er vissaus bij en laat even inkoken. Voeg van het vuur af naar smaak limoensap toe.
Dit recept komt zoals gezegd uit het gisteren besproken boek Hanoi Street food, lees hier mijn artikel.