SAMENWERKING – Ik had toch nog een ijsmachine staan, dus kiwi-ijs moest er natuurlijk ook van komen. Maar dan wel supermakkelijk ijs, ik had geen zin in veel poespas, en bovendien wilde ik niet naar de winkel hoeven. Kiwi’s had ik al in huis, en een blikje kokosmelk is altijd wel paraat in mijn voorraadkast. Kiwi’s en kokos, dat blijkt wondergoed samen te gaan. Bovendien zorgt kokosmelk voor een lekker romig ijsgevoel. Ter verhoging van de feestvreugde deed ik er ook nog wat sinaasappelrasp door. Het resultaat: subtiel groen, lekker fris en toch romig ijs. Het is meteen een bak vol, dus leef je uit.
Recept: kiwi-ijs met kokos
Nodig voor 6-8 porties:
4 grote, rijpe groene kiwi’s (± 500 g) + 1 extra voor de garnering
1 blik kokosmelk (400 ml)
100 g suiker
1 sinaasappel (alleen rasp)
Giet een flinke scheut kokosmelk, zeg ¼ blikje, in een steelpan. Voeg de suiker toe en verwarm al roerend tot suiker is opgelost. Laat afkoelen. Schil intussen de kiwi’s en snij in stukken. Doe in de blender. Rasp de schil van de schoongeboende sinaasappel erboven fijn. Voeg alle kokosmelk toe (de gesuikerde en de rest van het blik) en pureer glad. Niet te lang, er mogen zwarte pitjes in blijven. Geen blender? Met de staafmixer kan het natuurlijk ook. Laat het mengsel liefst minstens een uur goed koud worden in de koelkast. Giet dan in een ijsmachine en laat draaien tot het stevig ijs is (± 20-30 minuten). Bij gebrek aan ijsmachine: doe in een grote (liefst metalen) bak, zet 4 uur in de vriezer en mix elk half uur goed door om de ijskristallen tegen te gaan. Schep in schaaltjes en garneer met plakjes kiwi.
Ook een idee: serveren op een bedje van stukjes groene en gele kiwi (SunGold).
Samenwerking: dit recept is gemaakt in het kader van een betaalde samenwerking met Zespri kiwi.
Alle overige kiwirecepten op een rij:
• kiwisalade met avocado, komkommer en basilicum
• Smeuïge kiwicake met amandelen
• Mini-pistachepavlovaatjes met kiwi
• Kiwi-drinkontbijtje met havermout
• Gemarineerde kipfilet met kiwisalsa