SAMENWERKING – Kiwi in de sla? Dat klinkt wel heel erg jaren ’80. Net als aardbei naast de kipfilet, banaan door de rijst en ananas in de tosti…Brr. Maar toen ik ging experimenteren met kiwi, kwam ik uit bij een vrolijk groene combinatie met avocado en komkommer die heel erg lekker bleek. Fris en fruitig en daar past de kiwi heel goed bij. Ik probeerde het zowel met groene als met gele (pardon, ‘SunGold’) en het werkte allebei. En omdat ik toch groen bezig was, mocht er ook een soort pestodressing bij van basilicum en pistachenootjes. Ook experimenteerde ik met de vorm: decoratief door elkaar of juist gedeconstrueerd of in blokjesvorm. Kan allemaal. Fijn toch, zo’n universele salade? Doet het goed als voorafje, maar ook als lunch.
RECEPT Kiwisalade met avocado en komkommer met basilicumdressing
Nodig voor 2 personen:
2 kiwi’s (groen of geel)
1 rijpe avocado
1/3 komkommer
1 bosje basilicum
2 eetl pistachenootjes (gepeld, ongezouten)
1 limoen
ferme scheut lekkere olijfolie
zout & peper uit de molen
Dressing: Hou wat blaadjes basilicum apart voor de garnering, doe de rest (zonder de taaie steeltjes) in de hoge kom die bij de staafmixer hoort. Voeg 1 eetl pistachenootjes toe. Maal fijn. Voeg zout, peper, een flinke kneep limoensap en een ferme scheut olijfolie toe. Pureer tot een dressing van gewenste dikte (lees: lekker vloeibaar). Proef en breng waar nodig verder op smaak met extra limoen, zout of peper.
Salade: Schil de kiwi en snij in plakjes. Snij de (ongeschilde) komkommer in plakjes. Schil de avocado, verwijder de pit en snij in partjes. Hussel de avocado meteen even door wat limoensap, tegen het bruin worden. Deponeer alles zo gezellig mogelijk op 2 bordjes. Ja, daar kunnen de creatievelingen onder ons zich lekker op uitleven. Sprenkel de dressing erover. Hak de overige eetl pistachenootjes grof en strooi erover. Garneer met wat basilicum.
Blokjesvariant: Snij kiwi, komkommer en avocado in blokjes, hussel meteen om met de dressing en serveer in schaaltjes of in de uitgeholde avocadohelften (maar daar past maar de helft in). Of neem mee in een tupperwarebakje naar je werk bij wijze van lunch.
Samenwerking: dit recept is gemaakt in het kader van een betaalde samenwerking met Zespri kiwi.
Nog meer kiwi? Zie ook:
• Kiwi-ijs met kokos
• Smeuïge kiwicake met amandelen
• Mini-pistachepavlovaatjes met kiwi
• Kiwi-drinkontbijtje met havermout
• Gemarineerde kipfilet met kiwisalsa