Hij komt! Hij komt! Of toch niet? Dit jaar is alles anders. Maar één ding verandert er nooit: Sinterklaaslekkernijen. Dezer dagen krijg ik onvermijdelijk weer een hoop ‘Heb-jij-ook-een-recept-voor-kruidnootjes/pepernoten/speculaas?’-vragen. Hoog tijd dus om mijn favoriete Sintrecepten even overzichtelijk voor je op een rij te zetten:
1. Pepernoten
Let wel, dat is NIET hetzelfde als kruidnootjes. Ja, ik vind dat wél belangrijk. Ons culinair erfgoed is iets om te koesteren, niet om lukraak door elkaar te husselen. Hier vind je de pepernotenkruidnotenkwestie nog eens haarfijn uitgelegd, dan kun je daarna echte pepernoten gaan bakken, die taaie lichtbruine bonken met anijsaroma.
2. Kruidnootjes
Zelf ben ik meer fan van die brosse, donkerbruine knapperige bolletjes. Kruidnootjes dus, geen pepernoten. Doodsimpel om te maken, en dan natuurlijk niet met kant-en-klaar pepernotendeeg uit een pakje, grmpf, want juist het kneden is de lol van bakken. Zeker als er kinderen in de buurt zijn.
3. Speculaaskruiden
Je hebt in de winkel busjes met speculaaskruiden en busjes met koekkruiden, en het verschil is subtiel. Sommige fabrikanten weten het hele probleem listig te omzeilen door hun busjes ‘koek- en speculaaskruiden’ te noemen. Maar het allerlekkerst is natuurlijk om de specerijenmix zelf te maken. En ja, natuurlijk heb ik daar een recept voor.
4. Speculaasbrokken
De allermakkelijkste en tevens allerleukste manier van speculaas maken zijn dikke speculaasbrokken: hop in de oven en daarna met een hamer lekker de boel in brokken slaan. En daarna mag je ze ook nog eens opeten! Of uitdelen natuurlijk.
5. Gevulde speculaas
Het nec plus ultra op sinterklaaslekkernijgebied is natuurlijk gevulde speculaas. Heus niet moeilijk om te maken, ik heb er zelfs een inzichtelijk filmpje over gemaakt. En dan maken we in één moeite door ook de amandelspijs zelf, want als je een keukenapparaat hebt, is dat werkelijk een fluitje van een cent.
6. Speculaascake
Voor wie eens wat anders wil én voor wie rap klaar wil zijn, dan heb ik hier de ideale snel-klaar-speculaascake met geurige speculaaskruiden en een vleugje mandarijn.
7. Mandarijnencake
Als we het toch over cake en mandarijnen hebben, dan mag ook mijn lekker smeuïge cake met hele mandarijnen niet onvermeld blijven. Dankzij kaneel, kruidnagel en steranijs smaakt hij uitermate sinterklazig. Het recept staat niet online, maar is een succesnummer (al door vele mensen gemaakt) uit mijn Ovenkookboek (blz 150 in de oude, blz 160 in de nieuwe editie) – nu trouwens in de boekwinkel verkrijgbaar met 5 euro korting.
8. Sinterkliekjes?
En wat doe je met overgebleven kruidnootjes? Die zijn heel lekker in de hachee, en als toetje maak je er lekkere stapeltaartjes met stoofpeer mee. Speculaaskruiden over? Maak eens deze grappige kipsateetjes met speculaaskruiden. Of mix ze door je warme chocoladetaartjes.
9. Echte chocolademelk
Drankjes horen er ook bij, bij Sinterklaas. Neen, opgewarmde chocomel-uit-een-pak is geen echte chocolademelk. Die maak je namelijk van, je verzint het niet, chocolade en melk. Probeer beslist eens mijn recept voor échte chocolademelk.
10. Chai speculatte
Chai latte is iets tussen thee en melk in, maar dan kruidig en hartverwarmend. Als je hem maakt met speculaaskruiden, krijg je chai speculatte, een zeer sinterklaaswaardig geheel, en een stuk minder vullend dan chocolademelk.
Dus ik zou zeggen: makkers staakt uw wild geraas en ga de keuken in. Met deze recepten ben je hopelijk tot en met 5 december zoet.
TIP: Een boek cadeau doen voor Sinterklaas? Wat een puik idee! Bestel hier, voor jong of oud, een persoonlijk gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.