Zoek je nog een doodsimpel maar heerlijk toetje voor kerst? Dan zijn deze mini-pavlovaatjes een goed idee. In december gaan we natuurlijk niet in de weer met smakeloze aardbeien of frambozen, maar lekker met kiwi. Twee kleuren, da’s nóg gezelliger. Deze pavlovaatjes zijn makkelijk om te maken en weer eens wat anders dan één hele grote. Psst, mensen die willen sjoemelen kopen gewoon kant-en-klare meringues of schuimkransen bij de banketbakker, dan ben je helemaal snel klaar. Maar de doe-het-zelvers hebben wel een bonus: pistachenootjes door het eiwitschuim, voor extra smaak en crunch, en het ziet er nog leuk uit ook. Dus misschien toch even zelf eiwit kloppen? Hoe moeilijk is het helemaal?
RECEPT Mini-pavlovaatjes met kiwi en pistache
Nodig voor 4 personen:
2 groene kiwi’s
2 gele kiwi’s (Sungold)
2 eiwitten
100 g suiker
125 ml slagroom
1 eetl gepelde pistachenootjes
Oven voorverwarmen op 125°C. Klop de eiwitten met de mixer stijf in een brandschone, vetvrije kom. Voeg tegen het eind de suiker toe en klop tot stijve pieken. Hak de pistachenootjes fijn. Schep 2/3 door het eiwitmengsel. Schep vier eilandjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Strooi het resterende pistachehaksel erover. Bak 1 uur in de oven, zet de oven uit en laat rustig in de oven afkoelen (dit kan ook al van tevoren).
Klop de slagroom stijf (zonder suiker). Schil de kiwi’s en snij in plakjes. Maak er halve plakjes van als het grote kiwi’s zijn.
Leg de compleet afgekoelde meringues op 4 bordjes. Lepel er een dot slagroom erop. Parkeer de kiwiplakjes er groen-geel om en om zo elegant mogelijk bovenop.
TIP:
En wat doe je met die eidooiers? Lemon curd, banketbakkersroom, vanillesaus, hollandaisesaus, mayonaise of spaghetti carbonara mee maken.
SAMENWERKING: dit recept is gemaakt in het kader van een betaalde samenwerking met Zespri kiwi.
Alle overige kiwi-recepten op een rij:
• Kiwi-ijs met kokos
• kiwisalade met avocado, komkommer en basilicum
• Smeuïge kiwicake met amandelen
• Kiwi-drinkontbijtje met havermout
• Gemarineerde kipfilet met kiwisalsa