Tot nu toe ben ik als kiwi-ambassadeur vooral zoet in de weer geweest met kiwi, maar hartig, dat moet toch ook kunnen? Gelukkig kreeg ik van lezeres Ellen een enig Nieuwzeelands kiwikookboekje opgestuurd. Ach gossie, uit 1981. Helaas bleken de hartige recepten vooral van de categorie: “Serveer er ten slotte een in plakjes gesneden kiwi bij”. Ja, zo kan ik het ook natuurlijk. Tot ik in de krant toevallig een interviewtje las met een Iraniër die zijn kip altijd marineert met geprakte kiwi. Waarom, dat zei hij er niet bij, maar ik neem aan om de boel malser te maken?
Kiwi bevat namelijk, net als ananas en papaja, een eiwitoplossend enzym, waardoor bijvoorbeeld gelatine wordt afgebroken. Menigeen ging al eens de mist in met kiwimousse of kiwibavarois of kiwikwarktaart: een kledderig, bitter geheel bleek het ongewenste resultaat. Alleen verhitting schakelt het enzym uit, maar gekookte kiwi…? Is dat lekker?
Elk nadeel hep echter z’n voordeel. Datzelfde enzym zorgt er namelijk ook voor dat vlees mals wordt. Kiwi in de marinade dus! Al schijn je dat ook weer niet te lang te moeten doen, dan zou de hele boel naar verluidt uit elkaar vallen. Ik nam de proef op de som met kipfilet en of het nou door dat half uurtje kiwimarinade kwam weet ik niet, maar ik had inderdaad een heel lekker smeuïg kippetje. Toen mocht er voor de feestelijkheid ook sappig-zoet-pittige kiwisalsa bij. En dat bleek een heel goed idee.
Zelf maken?
Recept Gemarineerde kipfilet met kiwisalsa
Nodig voor 4 personen:
4 enkele kipfilets
3 groene kiwi’s
1 groene peper
1 sjalotje
1 knoflookteen
½ bosje koriander
sap van ½ limoen
2 eetl olijfolie
Marinade:
1 groene kiwi
½ bosje koriander
rasp en sap van ½ limoen
2 el olijfolie
1 volle theel komijnpoeder
zout & peper uit de molen
Marinade: Pureer alle ingrediënten met de staafmixer tot een dikke saus. (De kiwi uiteraard eerst even schillen natuurlijk. De koriander kan met steeltjes en al.) Dep de kipfilets droog, doe in een schaal en giet de marinade erover. Laat een half uurtje staan.
Salsa: Schil de kiwi en snij in piepkleine blokjes. Snipper de sjalot, knoflookteen en groene peper (zonder zaadjes). Hak de koriander fijn, inclusief steeltjes. Doe alles in een kom, samen met olijfolie en limoensap. Breng op smaak met zout en peper. Laat de smaken even een half uurtje intrekken.
Laatste moment: Veeg de marinade zo veel mogelijk van de kip, want dat bakt alleen maar aan. Bak de kipfilet in ± 6 minuten aan beide kanten gaar in een met wat olijfolie ingevette grillpan of in een scheutje olijfolie in een koekenpan.
Serveer met de salsa.
TIPS:
Lekker met aardappeltjes uit de oven en een simpele salade van gegrilde courgette. Een (groene) salade kan er ook goed bij. Of rijst.
De boel kan trouwens ook heel goed in een tortilla. Snij de kip dan voor het bakken in lange repen.
SAMENWERKING: dit was het laatste recept gemaakt in het kader van een betaalde samenwerking met Zespri kiwi.
Zie ook:
• Kiwi-ijs met kokos
• Kiwisalade met avocado en basilicum
• Smeuïge kiwicake met amandelen
• Minipavlovaatjes met kiwi
• Kiwi-drinkontbijtje met havermout