• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

15 februari 2019

Kip met kiwisalsa

Tot nu toe ben ik als kiwi-ambassadeur vooral zoet in de weer geweest met kiwi, maar hartig, dat moet toch ook kunnen? Gelukkig kreeg ik van lezeres Ellen een enig Nieuwzeelands kiwikookboekje opgestuurd. Ach gossie, uit 1981. Helaas bleken de hartige recepten vooral van de categorie: “Serveer er ten slotte een in plakjes gesneden kiwi bij”. Ja, zo kan ik het ook natuurlijk. Tot ik in de krant toevallig een interviewtje las met een Iraniër die zijn kip altijd marineert met geprakte kiwi. Waarom, dat zei hij er niet bij, maar ik neem aan om de boel malser te maken?

Kiwi bevat namelijk, net als ananas en papaja, een eiwitoplossend enzym, waardoor bijvoorbeeld gelatine wordt afgebroken. Menigeen ging al eens de mist in met kiwimousse of kiwibavarois of kiwikwarktaart: een kledderig, bitter geheel bleek het ongewenste resultaat. Alleen verhitting schakelt het enzym uit, maar gekookte kiwi…? Is dat lekker?

Elk nadeel hep echter z’n voordeel. Datzelfde enzym zorgt er namelijk ook voor dat vlees mals wordt. Kiwi in de marinade dus! Al schijn je dat ook weer niet te lang te moeten doen, dan zou de hele boel naar verluidt uit elkaar vallen. Ik nam de proef op de som met kipfilet en of het nou door dat half uurtje kiwimarinade kwam weet ik niet, maar ik had inderdaad een heel lekker smeuïg kippetje. Toen mocht er voor de feestelijkheid ook sappig-zoet-pittige kiwisalsa bij. En dat bleek een heel goed idee.

Zelf maken?
Recept Gemarineerde kipfilet met kiwisalsa

Nodig voor 4 personen:
4 enkele kipfilets
3 groene kiwi’s
1 groene peper
1 sjalotje
1 knoflookteen
½ bosje koriander
sap van ½ limoen
2 eetl olijfolie

Marinade:
1 groene kiwi
½ bosje koriander
rasp en sap van ½ limoen
2 el olijfolie
1 volle theel komijnpoeder
zout & peper uit de molen

Marinade: Pureer alle ingrediënten met de staafmixer tot een dikke saus. (De kiwi uiteraard eerst even schillen natuurlijk. De koriander kan met steeltjes en al.) Dep de kipfilets droog, doe in een schaal en giet de marinade erover. Laat een half uurtje staan.

Salsa: Schil de kiwi en snij in piepkleine blokjes. Snipper de sjalot, knoflookteen en groene peper (zonder zaadjes). Hak de koriander fijn, inclusief steeltjes. Doe alles in een kom, samen met olijfolie en limoensap. Breng op smaak met zout en peper. Laat de smaken even een half uurtje intrekken.

Laatste moment: Veeg de marinade zo veel mogelijk van de kip, want dat bakt alleen maar aan. Bak de kipfilet in ± 6 minuten aan beide kanten gaar in een met wat olijfolie ingevette grillpan of in een scheutje olijfolie in een koekenpan.
Serveer met de salsa.

TIPS:
Lekker met aardappeltjes uit de oven en een simpele salade van gegrilde courgette. Een (groene) salade kan er ook goed bij. Of rijst.
De boel kan trouwens ook heel goed in een tortilla. Snij de kip dan voor het bakken in lange repen.

SAMENWERKING: dit was het laatste recept gemaakt in het kader van een betaalde samenwerking met Zespri kiwi.
Zie ook:
• Kiwi-ijs met kokos
• Kiwisalade met avocado en basilicum
• Smeuïge kiwicake met amandelen
• Minipavlovaatjes met kiwi
• Kiwi-drinkontbijtje met havermout

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Roodlofsalade met piccalilly

Niçoise met boontjes en makreel

Aspergesouffleetjes

Vorig bericht: « Valentijnsdag: muffinhartjes
Volgend bericht: Rösti met spiegelei »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN