• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

13 november 2020

10x Sinterklaaslekkernijen

Hij komt! Hij komt! Of toch niet? Dit jaar is alles anders. Maar één ding verandert er nooit: Sinterklaaslekkernijen. Dezer dagen krijg ik onvermijdelijk weer een hoop ‘Heb-jij-ook-een-recept-voor-kruidnootjes/pepernoten/speculaas?’-vragen. Hoog tijd dus om mijn favoriete Sintrecepten even overzichtelijk voor je op een rij te zetten:

1. Pepernoten
Let wel, dat is NIET hetzelfde als kruidnootjes. Ja, ik vind dat wél belangrijk. Ons culinair erfgoed is iets om te koesteren, niet om lukraak door elkaar te husselen. Hier vind je de pepernotenkruidnotenkwestie nog eens haarfijn uitgelegd, dan kun je daarna echte pepernoten gaan bakken, die taaie lichtbruine bonken met anijsaroma.

2. Kruidnootjes
Zelf ben ik meer fan van die brosse, donkerbruine knapperige bolletjes. Kruidnootjes dus, geen pepernoten. Doodsimpel om te maken, en dan natuurlijk niet met kant-en-klaar pepernotendeeg uit een pakje, grmpf, want juist het kneden is de lol van bakken. Zeker als er kinderen in de buurt zijn.

3. Speculaaskruiden
Je hebt in de winkel busjes met speculaaskruiden en busjes met koekkruiden, en het verschil is subtiel. Sommige fabrikanten weten het hele probleem listig te omzeilen door hun busjes ‘koek- en speculaaskruiden’ te noemen. Maar het allerlekkerst is natuurlijk om de specerijenmix zelf te maken. En ja, natuurlijk heb ik daar een recept voor.

4. Speculaasbrokken
De allermakkelijkste en tevens allerleukste manier van speculaas maken zijn dikke speculaasbrokken: hop in de oven en daarna met een hamer lekker de boel in brokken slaan. En daarna mag je ze ook nog eens opeten! Of uitdelen natuurlijk.

5. Gevulde speculaas
Het nec plus ultra op sinterklaaslekkernijgebied is natuurlijk gevulde speculaas. Heus niet moeilijk om te maken, ik heb er zelfs een inzichtelijk filmpje over gemaakt. En dan maken we in één moeite door ook de amandelspijs zelf, want als je een keukenapparaat hebt, is dat werkelijk een fluitje van een cent.gevulde speculaas

6. Speculaascake
Voor wie eens wat anders wil én voor wie rap klaar wil zijn, dan heb ik hier de ideale snel-klaar-speculaascake met geurige speculaaskruiden en een vleugje mandarijn.speculaas cake
7. Mandarijnencake
Als we het toch over cake en mandarijnen hebben, dan mag ook mijn lekker smeuïge cake met hele mandarijnen niet onvermeld blijven. Dankzij kaneel, kruidnagel en steranijs smaakt hij uitermate sinterklazig. Het recept staat niet online, maar is een succesnummer (al door vele mensen gemaakt) uit mijn Ovenkookboek (blz 150 in de oude, blz 160 in de nieuwe editie) – nu trouwens in de boekwinkel verkrijgbaar met 5 euro korting.

8. Sinterkliekjes?
En wat doe je met overgebleven kruidnootjes? Die zijn heel lekker in de hachee, en als toetje maak je er lekkere stapeltaartjes met stoofpeer mee. Speculaaskruiden over? Maak eens deze grappige kipsateetjes met speculaaskruiden. Of mix ze door je warme chocoladetaartjes.

9. Echte chocolademelk
Drankjes horen er ook bij, bij Sinterklaas. Neen, opgewarmde chocomel-uit-een-pak is geen echte chocolademelk. Die maak je namelijk van, je verzint het niet, chocolade en melk. Probeer beslist eens mijn recept voor échte chocolademelk.

10. Chai speculatte
Chai latte is iets tussen thee en melk in, maar dan kruidig en hartverwarmend. Als je hem maakt met speculaaskruiden, krijg je chai speculatte, een zeer sinterklaaswaardig geheel, en een stuk minder vullend dan chocolademelk.

Dus ik zou zeggen: makkers staakt uw wild geraas en ga de keuken in. Met deze recepten ben je hopelijk tot en met 5 december zoet.

TIP: Een boek cadeau doen voor Sinterklaas? Wat een puik idee! Bestel hier, voor jong of oud, een persoonlijk gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Macaroni met mozzarella en tomaat uit de oven

Blauwe cakejes

Rijstsouffleetjes

Vorig bericht: « €5 Kookboekkorting
Volgend bericht: Kinderkookschort »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN