Jeugdsentiment, dat is het. Een enorme ach-ja-weet-je-nog-golf kreeg ik ineens. En dat allemaal door een telefoontje van een mij onbekende meneer die vroeg of ik een doos sharonfruits wilde ontvangen, om uit te proberen. Ja hoor, dat wilde ik wel. Prompt stond hij de volgende dag op de stoep met 8 doosjes van 4 stuks. Licht mopperend, want ze zaten verkeerd om in de verpakking. De kroontjes moesten allemaal naar boven, voor de herkenning, maar dat was in geen van de pakjes het geval. Ach. Ook zijn opmerking dat ze uit Zuid-Afrika komen en met hun oranje uiterlijk zo leuk aansluiten bij het WK nam ik ter kennisgeving aan.
Au pair
Ik had namelijk heel andere dingen aan mijn hoofd. Hij was de deur nog niet uit of ik werd bevangen door die hierboven genoemde golf van herinneringen. Aan twintig jaar geleden, toen ik au pair was in Zwitserland en ik ineens dagelijks bleek te moeten koken voor drie koters. Mijn culinaire carrière bestond op dat moment uit niet veel meer dan taarten bakken, dus ik zocht mijn toevlucht tot kooktijdschriften. En die stonden toen – we spreken midden jaren tachtig – vol met sharonfruit. Dat was nieuw, dat was hip, dat was nog veel spannender dan de kiwi.
Varkenshaas
In mijn in dat Zwitserse jaar bij elkaar geplakte knipselmap zitten talloze recepten met sharonfruit en kaki’s, want zo werden ze ook vaak genoemd. Of ik mijn aupairkindertjes ooit varkenshaas met sharonfruit heb voorgezet kan ik me niet herinneren, maar ach, misschien ga ik me er één dezer dagen weer aan wagen. Voorlopig vind ik ze eerlijk gezegd gewoon zo het lekkerst, als een appeltje uit de hand gegeten. Alleen wel eerst dat taaie kroontje eruit snijden.
Kaki of sharonfruit
En hoe zit het nou met het onderscheid tussen sharonfruit en kaki? Sharonfruit is een soort verbeterde versie van de kaki, maar dan zoeter, iets steviger en eetrijp. Hij wordt gekweekt in Israel (winter) en Zuid-Afrika (zomer). Meer info op sharonfruit.nl. En mijn sharonfruituitprobeerrecepten volgen later deze week.