Dit intussen uitverkochte boek was een vervolg op het eerste deel uit 2010. Deze twee delen zijn daarna samengevoegd in de verzamelbundel: Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. En die kreeg in 2020 een compleet nieuwe jas onder de nieuwe titel De makkelijke keuken. Dat boek is uiteraard nog wél te koop.
Instant aardappelpuree, soeppoeder vol zoete en zoute smaakversterkers, hutspot uit een potje, koekjes met palmolie en sojabonenpoeder, voorverpakte maaltijdsalades met een houdbaarheid van drie maanden. Allemaal nergens voor nodig. Gelukkig bewijst het succes van Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes 1 dat de tijden zijn veranderd! Op veler verzoek is er nu een vervolg in boekvorm, uiteraard gevuld met allemaal nieuwe recepten. Overigens zijn boek 1 en 2 los van elkaar te gebruiken, er zit geen verplichte volgorde in.
Zónder pakjes & zakjes 2 staat weer boordevol populaire kant-en-klaargerechten, alleen dan dan gewoon zelfgemaakt. Want al die pakjes en zakjes beloven gemak en tijdwinst, maar zijn in doe-het-zelfversie meestal net zo makkelijk en snel, en nog lekkerder ook. Pakjes zitten bovendien vol onbegrijpelijke zaken als maltodextrine, gehard plantaardig vet, gemodificeerd maïszetmeel, smaakversterkers, verdikkingsmiddelen en kleurstoffen plus niet te vergeten onbetamelijk veel zout en suiker. En dan moet je ook nog de belangrijkste ingrediënten er steevast zelf bij kopen, zoals bij het illustere voorbeeld ‘Oma’s pannetje met kip, prei en champignons’ waarin van alles zit, behalve… inderdaad.
Met dit boek kun je meteen aan de slag, zoals altijd onder het motto ‘Kleine moeite, groot effect’. Van goulashsoep tot lekkere stamppotjes, van boeuf stroganoff en kip tandoori tot Mexicaanse wraps, van vegetarische jus en whiskycocktailsaus tot roze koeken, oma’s appelkruimelcake en zelfs pindakaas en Nutella. Koken met Karin staat voor de maakbare keuken: makkelijk, snel, gezond en lekker! Wederom met fraaie foto’s van Harold Pereira en illustraties van Karin zelf.
Laat je trouwens niet misleiden door de volksmondbenaming ‘antipakjesboek’. Dit boek is helemaal niet zo anti. Integendeel, het gaat juist over pro-koken. Over heerlijke dingen maken, zonder al te veel gedoe. Over gniffelen hoeveel gekkigheid er in de winkel te koop is. Over jezelf verbazen hoe makkelijk het eigenlijk is om te toveren met verse, voor iedereen herkenbare ingrediënten. Kortom, over gewoon lekkere borden met écht eten, helemaal zelfgemaakt. Niet alleen in het weekend met zeeën van tijd en bezoek op de stoep, nee, ook gewoon door de week. Want lekker eten, dat hoort élke dag.
BOEKINFO:
Auteur: Karin Luiten
ISBN 9789046815571
Gebonden, 160 pagina’s
Artdirection & vormgeving: Freddy Vermeulen
Receptfotografie: Harold Pereira
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Voor het eerst verschenen in september 2013 -uitverkocht in 2022.
Meer lezen? Ga naar de tiendelige serie Hoe Schrijf Je Een Kookboek.
Let op: dit boek is dus uitverkocht. Maar de recepten leven voort in mijn dubbeldikke (en geheel opnieuw vormgegeven) verzamelbundel, getiteld De makkelijke keuken.