• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items
Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering

Grote zónder pakjes & zakjes

€ 27,99

Op veler verzoek sinds 2023 weer opnieuw verkrijgbaar (19e druk!)

Auteur: Karin Luiten
ISBN 9789464042368
Gebonden, 256 pagina’s, uitgeverij Fontaine

Te koop bij elke boekwinkel en via bol.com. Of bestel hier via mijn eigen website een persoonlijk gesigneerd exemplaar, plus eventueel een speciale erin geschreven boodschap en/of illustratie naar eigen wens.

Categorie: Kookboeken
  • Beschrijving
  • Recensies

laatste nieuws

Op veler verzoek is deze bestseller weer terug van weggeweest!
Precies hetzelfde boek verscheen eerder ook onder een andere titel, De makkelijke keuken, maar die is nu op en niet meer leverbaar.

Verwarrend? Wacht, ik leg het je persoonlijk even uit in deze video:

Even een stukje geschiedenis. Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek is een verzamelbundel van twee eerder verschenen boeken (Zonder pakjes & zakjes en Zonder pakjes & zakjes 2) was bedoeld als even een handigheidje tussendoor, speciaal voor nieuwe lezers, maar juist dit dikke boek bleek een daverend succes en stond in de top 3 van best verkochte kookboeken van Nederland. Deze nieuwe uitvoering is speciaal bedoeld voor iedereen die zegt “Ik kook nooit uit pakjes en zakjes!” maar wel behoefte heeft aan een fijn boek vol basisrecepten.

Weg met de jojodieetboeken en gehypte superfoods. Gezond en toch lekker koken was nog nooit zo makkelijk. Het recept is oersimpel: gooi alle pakjes en zakjes de deur uit en ga zelf aan de slag. Terug naar gewoon gezond eten zonder gedoe. Want je leeft lekkerder en voelt je beter zónder instant aardappelpuree, mixpoeders vol zout, suiker en smaakversterkers, prefabhutspot uit een bakje en voorverpakte maaltijdsalades met een houdbaarheid van drie maanden. Allemaal nergens voor nodig.

rij pakjes

Steeds meer mensen moeten net als ik smakelijk lachen om de rare fratsen van de voedselindustrie. Hoezo gemak en tijdwinst? Zelf maken kan vaak net zo snel. Pakjes broccolisoep of aspergesoep met slechts een half procent broccoli respectievelijk asperges erin? Ja daag! Waarom zitten er meer onduidelijke zaken in als maltodextrine, gehard plantaardig vet en xanthaangom dan gewoon herkenbare ingrediënten? En hoezo moet je bij de meeste pakjes en zakjes ook nog doodleuk zelf de belangrijkste ingrediënten erbij kopen, zoals bij ‘Hollands pannetje met kip, prei en champignons’ waarin van alles zit, behalve… inderdaad.

viscuisine

Een paar jaar geleden verbaasde ik mij erover hoe vaak ik mensen in de supermarkt zag grijpen naar pakjes en zakjes, blikken en stoombakjes, diepvriesdozen en knijpflacons. In 2010 leidde dat tot een kookboek, Koken met Karin Zónder Pakjes & Zakjes. Dat boek werd een bestseller en beleefde herdruk op herdruk. Vanaf de zesde druk heb ik nieuwe recepten toegevoegd aan het boek, en werd, om ze uit elkaar te kunnen houden, de cover iets anders (tip: zoek de deegroller!). Omdat ik nog lang niet uitgekookt was, zette ik mijn recepten voort in de vorm van een zaterdagse antipakjeskookrubriek in Trouw. Op veler verzoek volgde er in 2013 een tweede boek, Koken met Karin Zónder Pakjes & Zakjes 2, vol nieuwe recepten. Sindsdien krijg ik om de haverklap de vraag: ‘Kan ik nu beter beginnen met boek 1 of boek 2?’ Dat maakt helemaal niet uit, er is geen verplichte volgorde, maar het zette mij wel aan het denken… In 2015 werden deze twee boeken voordelig gebundeld tot Het Grote Zónder Pakjes & Zakjes Kookboek. Alles lekker handzaam bij elkaar, en nog voordeliger ook dan 2 aparte boeken. Een basiskookboek vol moderne kookklassiekers. Verschenen in mei 2015 waarna wegens groot succes intussen herdruk op herdruk volgde.

zpz2-1

Het principe is simpel: ik neem steeds een populair pakje of zakje (of potje of doosje of flesje) als uitgangspunt en geef vervolgens het doe-het-zelfrecept. Van erwtensoep tot boeuf stroganoff, van kip tandoori en Mexicaanse wraps tot Hollandse stamppotjes, van vegetarische jus en blue cheese dressing tot vissticks, van roze koeken tot aardbeienmousse. Maar ook verrassend culinaire varianten voor als je een stapje verder wilt, zoals peterseliekabeljauw met botersaus, saffraanrisotto uit de oven, pastinaak-appelsoep met amandelpesto of pompoenlasagne met geitenkaas. Veel aandacht voor vegetarische gerechten en zelfs broodbeleg komt aan bod, inclusief pindakaas en Nutella.

groente curry

Alle recepten zijn voorzien van handige extra tips waardoor het niet kan mislukken. De heldere, frisse fotografie was in handen van bekend foodfotograaf Harold Pereira, aangevuld met illustraties en collages van eigen hand. Ter lering ende vermaak heb ik ook de originele pakjes en zakjes afgebeeld, inclusief hun soms ronduit hilarische ingrediëntenlijstjes – je weet wel, die kleine lettertjes waar nooit iemand op let.

40 zakjes

Of nee, ik moet zeggen: ‘waar vroeger nooit iemand op lette’. De tijden zijn namelijk veranderd en de consument trapt niet meer klakkeloos overal in. Koken zonder pakjes en zakjes is een trend die blijft. We willen terug naar gewoon gezond eten zonder gedoe. Om te beginnen scheelt het al enorm in zout en suiker. Smaakversterkers, kleurstoffen en conserveermiddelen hebben we thuis helemaal niet nodig. Tegelijk met de pakjes en zakjes kunnen meteen ook de dieetboeken met hun onvermijdelijke jojo-effect de deur uit. Stop met lijnen, gun jezelf de voldoening van écht eten.

zpz2-2

Let wel: koken zonder pakjes en zakjes betekent trouwens niet dat je altijd en overal ‘anti’ moet zijn. Bouillonblokjes bijvoorbeeld, dat zijn reuze handige smaakoppeppers. Net zo onmisbaar in je voorraadkast als blikken tomaat en tonijn, potjes ansjovis en kappertjes, bakjes halfgedroogde zontomaatjes of zakjes boemboe uit de toko. Mijn boeken zijn ook niet pertinent tegen álle E-nummers. Om te beginnen zijn er ook een heleboel volstrekt onschuldige, maar bovendien: hoe saai wordt het leven zonder rode smarties of beschuit met blauwe muisjes? Verwacht van mij ook geen kruistocht tegen alle gebruik van zout of suiker. Zelfgetrokken bouillon is zonder zout een laffe hap, alle erin gestopte liefde ten spijt. Voor suikervrij gebak lijk ik geen enkele aanleg te hebben, al helemaal niet met dure en ingewikkelde ‘natuurlijke’ suikervervangers. Mijn oplossing: eet gewoon niet elke dag cake. O, en boter is bij mij altijd boter, nooit dat industriële knutselproduct margarine.

zpz2-3

Ik wil maar zeggen: het gaat niet zozeer om anti-pakjes maar om pro-koken. Over het zelf maken van gewoon lekkere borden met écht eten. Werken aan je gezondheid is nog nooit zo smakelijk geweest.

CIJFERS OP EEN RIJTJE:
Zónder pakjes & zakjes 1: 2010 (15 drukken)
Zónder pakjes & zakjes 2: 2013 (4 drukken)
Bundel: Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek: 2015 (16 drukken)
Nieuwe titel: De makkelijke keuken: 2020 (2 drukken)
Herziene editie: Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek: 25 april 2023

P.S.
Wellicht ten overvloede: de verzamelbundel Het Grote Zónder Pakjes & Zakjes Kookboek bevat exact alle 200 recepten uit boek 1 en 2, dus geen nieuwe recepten. De gelukkige bezitter van boek 1 én 2 is dus al compleet (al heb ik natuurlijk ook nog een hele bups andere kookboeken geschreven, ik meld het maar even). Deze verzamelbundel is speciaal bedoeld voor mensen die helemaal vers willen beginnen met koken zonder pakjes en zakjes. Wie boek 1 al in huis heeft, koopt het beste boek 2 erbij, en andersom. En voor nieuwe antipakjesrecepten verwijs ik graag door naar het zaterdagmagazine van Trouw, elke week weer.

 

Recensies

Noord-Hollands Dagblad: De culinaire Asterix
Op kookgebied is Karin Luiten de culinaire Asterix. Zij moet niets hebben van al die nieuwigheid (healthy, geen suiker, geenkoolhydraten, geen zuiver) en propagereert al jarenlang het koken met gezond verstand. Van haar mogen we alles eten, maar zonder kant-en-klare zakjes kruidenmix, zakken soep of pakjes saus. Maak het gewoon zelf, zo roept ze steeds succesvoller.

Culinette: Echt lekker eten
We kunnen haar zo onderhand wel de Koningin van de Anti Pakjes & Zakjes lobby noemen. Het is weer een echte Karin, dit boek. Vrolijk en fris, bomvol overheerlijke recepten die kloppen en zeer maakbaar zijn, leuke tekeningen en mooie foto’s. Kookklassieker staat er op de voorkant van het boek. Dat klopt. Het is het ultieme cadeau voor verjaardagen, bruiloften, vaderdag, moederdag, kerst, zomaar voor jezelf en tussendoor.
Lees hier het complete artikel.

Machteld Meerkerk/Nederlands Dagblad: Helemaal niet moeilijk
Koken zonder pakjes en zakjes is de beste manier om overbodige conserveermiddelen, smaakversterkers en kleurstoffen te vermijden. Culinair journalist Karin Luiten laat overtuigend zien dat het helemaal niet moeilijk hoeft te zijn. In onze keuken komt dit kookboek bij de favorieten. Ik vermijd inmiddels al zo’n anderhalf jaar zo veel mogelijk E-nummers en met de komst van dit kookboek komen een heleboel gerechten die ik eerst verbannen had, weer terug op het menu. Dankzij dit kookboek eet ik ook weer onbezorgd rösti-rondjes, gyros en aardbeienmousse. […]

Italiaans koken met Antoinette: Fijn boek
Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek is een fijn boek voor de pakjesverlater en voor iedereen die op zoek is naar een degelijk basiskookboek vol culinaire uitstapjes. Karin laat ons alle hoeken van de wereldkeuken zien.De recepten zijn over het algemeen makkelijk te maken. De uitleg is duidelijk, kort en verdeeld in logische stappen. Extra informatie over het recept geeft Luiten in de vorm van tips. Lees hier het complete artikel.

The Book Girl: Echte aanrader
Draadjesvlees: al snel vulde het huis zich met een heerlijke geur. Wat hebben we gesmuld van dit botermalse gerecht, voor ons een blijvende topper en een échte aanrader! De verrukkelijke Wolkige chocoladecake: net als het eerdere gerecht een aanrader en zeker voor herhaling vatbaar! Deze heerlijke cake hebben we dan ook meermaals gemaakt, het blijft een van onze favorieten. Bounty’s: een geklieder om deze bounty’s van een chocoladelaag te voorzien, maar oh wat waren ze lekker, ze smaakten écht naar de bounty uit de winkel… Ook de rijst met kip-kerrie werd gemaakt, een makkelijk te bereiden recept én zo lekker van smaak. Dit kookboek is een échte aanrader als je af wilt van koken met behulp van allerlei pakjes & zakjes en zelf aan de slag wilt gaan!
Lees hier het complete artikel.

Heidi/Hebban Culinair: Hier word je blij van
Wat een vrolijk en blij boek vol met kleur, leuke foto’s en tekeningen en niet onbelangrijk: heerlijke recepten met handige tips voor het koken maar ook voor het variëren met de recepten.
Lees hier het complete artikel.

Babette/Hebban Culinair: Echt lekker eten
Karin Luiten, mijn heldin in de keuken. Ik heb al zoveel lekkere recepten gemaakt. Echt, als een van je kinderen het huis uit gaat, geef dit boek mee.
Lees hier het complete artikel.

Leukesuggesties.nl: Superhandig
Het grote zonder pakjes & zakjes kookboek is een echte aanrader voor iedereen die bezig is met gezond eten, maar die niet heel extreem aan de slag wil met vreemde en bijzondere ingrediënten. De eenvoudige keuken thuis, met haalbare recepten en eerlijke uitleg. Dat je meer ruimte krijgt in je kelderkast door het ontbreken van al die pakjes en zakjes is dan gewoon een prettige bijkomstigheid!
Lees hier het complete artikel.

Trotsemoeders.nl: Schot in de roos
Het boek van Koken met Karin sprak mij gelijk aan. De uitstraling vind ik erg leuk en dat geldt ook voor de binnenkant. Wat ik erg leuk aan het kookboek vind is dat er naast de recepten ‘tips’ staan. Die geven echt leuke ideeën over wat je nog meer zou kunnen doen. Mijn zoon Tijn (6) roept al vanuit de woonkamer: ‘het ruikt wel erg lekker mama’. Zoals te zien op de foto is het door Tijn helemaal goed gekeurd. Die heeft zitten smullen en dat is echt een compliment. Hoewel hij echt wel redelijk eet, zijn nieuwe dingen vaak een uitdaging. Het is snel te pittig (lastig als je daar zelf erg van houdt). Maar dit was helemaal een schot in de roos. En niet alleen voor hem, mijn vriend en ik hebben ook zitten smullen!
Lees hier het complete artikel.

Reactie van Jacqueline Vroomen-Hiemerda op Facebook:
Ik ben 50 geworden en een zeer grote kookfan. Wat mij nooit lukte was zelf saus maken en daar greep ik altijd terug naar een pakje. Van een kadobon kocht ik Het grote …boek. Van de week heb ik de gehaktballen met saus gemaakt en het was een groot succes. Nu heb ik zoveel vertrouwen in mezelf en het boek dat ik morgen maar meteen mensen heb uitgenodigd om de uiensoep te komen eten. Echt het leukste kookboek ooit!
Kijk ook eens bij de andere lezersreacties.

Reactie van Sandra van der Weiden op Bol.com:
Super recepten, allemaal te gebruiken. Ik volg Karin al jaren op de zaterdag in de Trouw met haar eigen kookrubriek. Zelf ben ik al jaren geïnteresseerd in alles wat met goede, lekkere en gezonde voeding te maken heeft. Boekenplanken vol! Het grote zónder pakjes&zakjes kookboek voldoet helemaal en meer aan mijn verwachtingen. In tegenstelling tot het gros moeilijke kookboeken die tegenwoordig te koop zijn onderscheidt Karin zich met echte goede bruikbare tips, geen gezeur over wel of geen zuivel en brood en heel belangrijk: normale porties! De [gezondheids]manie is zo doorgeslagen dat we vergeten zijn hoe we gezond, lekker en eenvoudig kunnen eten. Daar heeft Karin goed over nagedacht. Ik kom weer tot rust.

Of lees de eerder verschenen recensies van de afzonderlijke boeken Zónder pakjes & zakjes 1 en Zónder pakjes & zakjes 2, want die zijn immers samengevoegd in deze verzamelbundel.

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN