• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items
Vega zónder pakjes & zakjes

Vega zónder pakjes & zakjes

€ 27,99

Eindelijk een doodgewoon lekker vegetarisch kookboek zonder vlees of vis. Zonder pakjes, zakjes of vleesvervangers. En ruim de helft van de 115 recepten is nog vegan ook.

Auteur: Karin Luiten
Gebonden, 256 pagina’s, uitgeverij Fontaine
6e druk

Te koop bij elke boekwinkel, bij Albert Heijn en via bol.com. Of bestel hier via mijn eigen website een persoonlijk gesigneerd exemplaar, plus eventueel een speciale erin geschreven boodschap en/of illustratie naar eigen wens.

Categorie: Kookboeken
  • Beschrijving
  • Recensies

Laatste nieuws: Al ruim 25.000 exemplaren verkocht, inmiddels 6e druk.

Eindelijk is er dan, op veler verzoek, een geheel vegetarisch kookboek van dé antipakjesactiviste van Nederland. Een boek bomvol compleet nieuwe recepten, waarvan ruim de helft vegan (compleet plantaardig) is. Volg hier de making of van het boek of luister naar de podcast.

Een vrolijk vegetarisch kookboek zonder knutselvoer maar wel vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. Vlees of vis mis je helemaal niet bij de linzenmoussaka, preilasagne, Thaise bonenburgers, paprikapaella of filodeegtaart met snijbiet. Soepen, pasta’s, maaltijdsalades, aardappels, rijst, noedels, hartige taarten, ovenschotels: alle favorieten komen aan bod, met een glansrol voor groente en slimme smaakmakers. Inclusief volop praktische tips voor variaties en kliekjes. Dit boek maakt vega eten op een aanstekelijke manier heel vanzelfsprekend. Lekker én makkelijk.

Alle onderzoeken wijzen uit: flexitariërs zijn de trend. Toch vinden veel mensen vegetarisch eten nog best lastig, want hoe doe je dat: een dagje zonder vlees? Pakjes en zakjes bieden geen oplossing, die gaan steevast uit van kipfilet of gehakt. Hooguit zetten ze tegenwoordig een extra tip op de verpakking: ‘Een dagje zonder vlees? Vervang de hamblokjes door zalmfilet’. Tja, zo schiet het niet op natuurlijk.

En kant-en-klare vleesvervangers dan? Heel knap hoor, wat ze tegenwoordig allemaal in elkaar weten te knutselen op basis van soja, tofu of lupine. Maar het zijn wel zwaar bewerkte industriële producten, precies de categorie voedsel waarvan wetenschappelijk is bewezen dat je er dik en ziek van wordt. Ook dat komt mijn boek natuurlijk niet in. Gezien mijn bezwaren tegen onzinnige poedermixen uit pakjes en zakjes zou het ook een beetje raar zijn om wél mijn toevlucht te nemen tot knutselvoer van gerehydrateerde sojastructuur, verdikkingsmiddel, zetmeel, zout, maltodextrine, aroma en vitamine B12.

Gelukkig heb ik verheugend nieuws. Alle ingrediënten om lekker vegetarisch te eten zijn er al, die liggen namelijk gewoon sinds jaar en dag bij de groenteboer. Vegetarisch koken gaat niet om ‘iets weglaten’ of ‘iets vervangen’, veel belangrijker is creativiteit. Hoe combineer je verse ingrediënten en smaakmakers op een inventieve, slimme manier. En dat is nou precies wat ik in dit boek laat zien. Van shoarma tot bolognesesaus, van Zweedse balletjes tot een anders-dan-anders chili sin carne: ook vleesliefhebbers kunnen hun lol op.

BOEKINFO
Titel: Vega zónder pakjes & zakjes
Auteur: Karin Luiten
Fotografie: Harold Pereira
Styling: Mirjam van der Rijst
Vormgeving: Linda Sier
Gebonden, 256 pagina’s, uitgeverij Fontaine
ISBN 9789464041255
Prijs: € 27,99
1e druk: 19 april 2022 – Het best verkochte vegetarische kookboek van 2022!
6e druk: oktober 2024
Ook leuk: luister naar de podcast of lees over de making-of van dit boek.

Recensies

Nu.nl: Boek met gewoon lekker eten
Het kookboek Vega zónder pakjes & zakjes beleefde in 4 maanden al 4 drukken, en is nu al het bestverkochte nieuwe vegetarische kookboek van 2022. Wat is het geheim achter dit succes? Lees het in dit interview op nu.nl.

Trouw/Dana Ploeger: De beste kookboeken van 2022
Het kookboek waar ik dit jaar het vaakst naar greep is van onze eigen Karin Luiten (nee, ik ben niet omgekocht): Vega zónder pakjes & zakjes. Een must-have voor flexi- en vegetariërs. Het geheim zit ’m erin dat elk gerecht altijd lukt, eruitziet zoals afgebeeld en lekker is. Favorieten: de kruidige nasi en het broodje pulled jackfruit. Mijn exemplaar is nu al beduimeld.

Lauriekoek: De kookboeken top-22 van 2022
Met stip op 1: Het eerste kookboek wat de nummer 1 positie van Ottolenghi doorbreekt en daarmee de best gelezen kookboekrecensie van 2022: Vega zónder pakjes & zakjes van Karin Luiten.

Radio 1: Mangiare!
Interview over dit boek in het even verrukkelijke als vrolijke radioprogramma Mangiare! met Petra Possel. Luister hier terug via de podcast.

Radio 1 Nieuwsweekend: Pleidooi tegen vleesvervangers
Ik was te gast in het zaterdagochtendradioprogramma Nieuwsweekend om te vertellen over zin en (vooral) onzin van industriële vleesvervangers. Luister hier terug via de podcast.

Trouw: Verrassend divers
De nieuwe Luiten is verrassend divers. Ideaal voor wie ‘een dagje zonder vlees wil doen’ en niet weet wat hij moet maken. Of ter inspiratie voor een wat uitgebreider diner. Karin Luitens vegarecepten weten zelfs de geharde vleesmijder te verrassen. Niemand die nog durft te zeggen dat hij niet van groente houdt. Lees hier de complete recensie.

Dagblad van het Noorden: Lekker vegetarisch knutselen
Het nieuwste kookboek van Karin Luiten is vegetarisch, en zelfs een beetje vegan. Waarbij de aardappelpuree uiteraard niet uit een zakje komt. Want Luiten voert al jaren een kruistocht tegen de pakjes en zakjes waarmee de gemaksvoedselindustrie de consument voor de gek houdt.
Maakbaar zijn ze, de recepten van Luiten. ‘Hufterproof’ zou je kunnen zeggen. Nergens moeilijke vegetarische toeren, gewoon helder stap-voor-stap uitgelegd. Zonder culinaire moeilijkdoenerij. Het plezier spat van de pagina’s af.
Lees hier het hele artikel (pdf).

De Telegraaf: Vega net even anders
De gerechten hebben veel smaak en textuur waardoor je het vlees niet eens mist. Wie ervoor open staat om lekkerder vega te eten, zal iets verder moeten kijken dan de gebruikelijke drie-eenheid aardappelen, vlees en groente. Met een aantal ingrediënten die je overal kunt krijgen, geef je vegetarische gerechten extra smaak. Luiten wijdde er een heel hoofdstuk aan. Zo zie je maar, vegetarisch koken hoeft geen ver-van-je-bedshow te zijn. Het is een kwestie van ontdekken en experimenteren waarbij je verrassende gerechten op tafel zet!
Lees hier het hele artikel (of pdf).

Vegatopia: Op een aantrekkelijke manier vanzelfsprekend
Een typisch, vrolijk en lekker Karin-Luiten-kookboek, met een ontzettende variatie aan originele, kort en bondig geschreven recepten met een aantal inspirerende stellingnames over kant-en-klaarproducten, onze haat-liefde-relatie met groente en het nut van verspakketten. Als het woord ‘vega’ niet in de titel had gestaan, dan was mij niet opgevallen dat het een puur vegetarisch en vegan-vriendelijk kookboek is. 4 ½ ster (van de 5)
Lees hier de complete recensie.

Noordhollands Dagblad/Leids Dagblad/Gooi en Eemlander: Briljant boek
Karin Luiten is een van die kookboekenschrijvers bij wie elk recept altijd klopt. Het fijne van dit kookboek is dat alles er maakbaar uitziet, ook als je geen sterrenkok bent of in ieder geval heel behendig in de keuken bent. Veel recepten zijn, en ook dat is uitzonderlijk, behoorlijk origineel. Want heeft u bijvoorbeeld al eens notenballetjes in de tomatensoep gedaan in plaats van de geijkte soepballetjes? Of spruitjes uit de oven gemaakt met pindakaas? Briljant boek.
Lees hier het hele artikel (pdf).

Kookboekennieuws: Absolute aanrader voor wie echt lekker wil eten
Voegt een vegetarisch kookboek nog iets toe aan alle boeken die er al zijn? In dit geval kunnen we dat met een volmondig ‘ja’ beantwoorden. Het zijn weer van die echte Karinrecepten. Allemaal even lekker en gevarieerd. Ik denk dat Vega zónder pakjes & zakjes ook vaak geraadpleegd zal worden simpelweg omdat er van die lekkere gerechten in te vinden zijn. Karin weet als geen ander de Hollandse gerechten die we kennen te combineren met de wat meer exotische keukens. Een absolute aanrader voor wie echt lekker wil eten.
Lees hier de complete recensie.

Joke Boon / Trouw: Boek naar mijn hart
Alle ingrediënten om lekker vegetarisch of vegan te eten liggen bij de groenteboer. Het is een boek naar mijn hart: kleurrijk, origineel, zeer maakbaar, foolproof en allemaal érg lekker.
Lees hier de complete recensie.

Lekker Vega (magazine van de Vegetariërsbond): Onbekommerd kookplezier
[…] Een fris, handzaam en toegankelijk kookboek, waar je direct uit gaat koken, zelfs als je wat keukenschuw bent. Dat ligt ongetwijfeld aan de opgewekte tone of voice en de fijne, maakbare recepten. Vervolgens weet ze het ook nog zo te brengen dat jij en ik het zo uit de oven of van de pit toveren. Met haar uitleg en raadgevingen gidst ze je door de materie als een mes door de boter. […] 115 uiteenlopende gerechten, die vaak in een mum van tijd op tafel staan. Karin Luitens nieuwe boek staat garant voor onbekommerd kookplezier zonder halsbrekende toeren, en een bevredigend eindresultaat.

HetkanWEL.nl: : Koken zonder pakjes, zakjes en vleesvervangers kan prima
Interview over de kunst van het vegetarisch koken op HetkanWEL, een onafhankelijk platform over een groener, eerlijker en leuker leven. Lees hier het hele interview.

Lauriekoek: Vrolijk en duidelijk
Vrolijk, dat word ik van Vega zonder pakjes & zakjes. De recepten zijn over het algemeen prima op een doordeweekse avond te maken. Spinaziecurry, poké bowl met gemarineerde watermeloen, Franse bonen salade met flageolets, paprika gevuld met pittige couscous. Er staan ook recepten in voor als je wat meer indruk wil maken. Ik vind de recepten van Karin altijd heel duidelijk. Ze gaat er nooit vanuit dat je alles al weet en geeft goede heldere instructies. Ze zijn dus ook zeer geschikt voor mensen die hun eerste schreden in de keuken zetten. Lees hier de complete recensie.

Susan Aretz: Intens gelukkig
Ik snap wel dat Vega zonder pakjes & zakjes zo’n dikke hit is. Want alles wat je in een kookboek zoekt als je vaker vegetarisch wilt koken zit in het boek van Karin. Dat doet ze op haar eigen Karin manier. Met humor, een geheven vingertje naar de voedingsindustrie maar vooral met heel veel lekkere recepten. Maar liefst 115 recepten zelfs. Als je daar niet intens gelukkig van wordt weet ik het ook niet meer.
Lees hier de complete recensie.

OngewoonLekker: Fijne mix
PLUSPUNTEN:
-Een fijne mix aan recepten voor mensen die wel wat inspiratie kunnen gebruiken qua vegetarisch koken
-Ruim de helft van de recepten in het boek zijn zelfs vegan
-Alle recepten hebben een duidelijke foto
-Uitgebreide bereidingswijze en tips om ingrediënten te vervangen
Lees hier de complete recensie.

Chicklit: Echt iedereen kan het maken
Een handzaam kookboek dat je er makkelijk even bij pakt. Alle recepten zijn simpel en makkelijk en je hebt geen gekke ingrediënten nodig die je niet in de supermarkt of op de markt kunt vinden. Vega zónder pakjes & zakjes is echt de uitkomst voor iedereen die ‘niet goed kan koken’ of ‘koken niet leuk vind’. Alle recepten in dit kookboek zijn simpel, vragen weinig kennis en kan echt iedereen maken. Karin Luiten laat zien dat vegetarisch koken en eten helemaal niet ingewikkeld hoeft te zijn. Grijp je kans en tover snel iets lekkers op tafel, wat goed is voor jou en de wereld!
Lees hier de complete recensie.

Hebban Lezersrecensie MarYan: Een dikke aanrader
Dit nieuwe kookboek vind ik echt geweldig, ik deed het mezelf cadeau, ik weet nl dat de recepten van Karin altijd deugen, ze zijn goed. En het boek is ook erg mooi vormgegeven met prachtige foto’s. Goede recepten, veel tips en grapjes. Ik las dat ze ook niet gecharmeerd is van de kant en klare vleesvervangers. Die zijn vaak te zout en een beetje ‘geknutseld’. Ik had daar nog niet zo bij stilgestaan. Maar het kan anders! Ik ga denk ik alle recepten klaarmaken! Een dikke aanrader
Lees hier de complete recensie.

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN