(8 punten)
Bereiden: 25 minuten
In de oven: 30 minuten
Wachttijd (afkoelen): 30 minuten (of langer)
Met een chocoladetaart maak je iedereen gelukkig. Zeker als hij ook nog gevuld is met heerlijke friszoete frambozenjam. Chocola en sinaasappel vormen een klassiek duo, net als chocola en abrikozen (denk aan de Sachertorte) maar ook chocola en frambozen geven samen een heel verrassend resultaat. Je maakt de taart helemaal af met een mooi glimmend laagje chocoladeglazuur.
Nodig:
5 eieren
100 g zachte boter
100 g suiker
100 g extra pure chocola
100 g bloem
1 flinke tl bakpoeder
zout
150 g frambozenjam
Chocoladeglazuur: 100 g pure chocola + 1 dl slagroom (of 1 zakje chocoglazuur Dr. Oetker)
handje frambozen of roze/rode snoepjes (garnering)
- Oven voorverwarmen op 180°C.
- Beboter een springvorm (Ø 22 cm) en bestrooi met wat bloem.
- Laat de chocola smelten in de magnetron of au-bain-marie.
- Splits de eieren en doe eigelen en -witten in twee aparte kommen.
- Klop met de mixer de eigelen samen met de zachte boter en de suiker tot een mooie luchtige zachtgele massa.
- Roer de chocola erdoor.
- Klop de eiwitten stijf met een snufje zout en schep ze voorzichtig erdoor.
- Zeef bloem, bakpoeder en zout boven de kom en schep alles luchtig door elkaar.
- Bak de taart in de oven in 30 minuten gaar.
- Laat de taart even afkoelen (niet op de tocht). Of maak de taart een dag van tevoren en bewaar in plasticfolie.
Afwerking:
- Snij de taart doormidden en klap open.
- Roer de frambozenjam los en verdeel over de onderste taarthelft.
- Leg de bovenste helft er weer op.
- Vul eventuele ‘kraters’ in de bovenkorst op met wat jam.
- Chocoladeglazuur: smelt de stukjes chocola en slagroom al roerend in een steelpan, of verwarm het zakje glazuur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet over de taart.
- Garneer de bovenkant met wat verse frambozen of snoepjes zolang het glazuur nog vochtig is.
Dit is de korte versie van het recept. Zie de printversie (pdf) voor uitgebreide toelichting en extra tips!