• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

7 februari 2008

Boekrecensie Tarte Tatin

Er komt een moment dat losse stapels boeken en papieren in de werkkamer niet meer gezellig bohémiennerig zijn, maar gewoonweg hinderlijk. Dat is het moment voor de aanschaf van een nieuwe boekenkast. Zo gezegd, zo gedaan. Wat ruimt dat lekker op! Zelfs zo lekker, dat ik allerlei fijne nieuwe kookboeken vervolgens helemaal vergat, want tja, ze waren zo mooi opgeborgen. Zoals die leuke lees/kookboekenserie van uitgeverij Sirene. Oeps, helemaal vergeten. Snel alsnog begonnen in Tarte Tatin van Susan Herrmann Loomis, om dat vervolgens in één ruk uit te lezen.De serie heet ‘Lezen & Eten’ en bevat ‘culinaire memoires’ van allerhande gastronomische dames. Leesverhalen dus, maar ook met recepten. Het zijn kekke compacte boekjes van klein formaat, maar toch prettig dik. Ligt ideaal in de hand op de bank met een pot thee, maar ook zeer geschikt ter urenlange verwijling in een cafeetje.

Lokale producten
Maar goed, Tarte Tatin dus. Ik had eerlijkgezegd geen idee wie de auteur is, maar al lezende begreep ik gaandeweg dat het een Amerikaanse kok is die al jaren en jaren met man en kinderen in Frankrijk woont, en nee, nu niet eens in die eeuwige Provence. ‘La belle vie in Normandië’, luidt de ondertitel en dat is niets te veel gezegd. Het boek is één groot pleidooi voor verse, lokale boerenproducten. Susan neemt ons mee naar de markt en beschrijft alle boeren annex marktkooplui met hun specialiteiten en vertelt vervolgens wat ze daar allemaal mee doet. Met die ingrediënten dan. Kokkels met saffraan, kip met zuring, witlof met citroen-knoflookdressing, het water loopt je in de mond. Gelukkig is het geen integraal jubelverhaal dat dit soort expat-lectuur vaak zo knarsetandend onverteerbaar maakt, ook de oplichters met hun chloorbrood komen aan de orde.

Geblakerde taart
En ja, als je superverse mooie ingrediënten hebt, hoef je er soms niets anders mee te doen dan een drupje olie en een snufje zout. Aan het eind van elk hoofdstuk staan steeds wat eenvoudige recepten. Normandië staat bekend om z’n room en boter, maar Susan is (net als ik) van mening dat je met lekker eten gewoon slank kunt blijven, zonder moeilijke dieetfratsen. Helemaal aan het eind van het boek volgt dan eindelijk het recept van tarte Tatin zelf met op de achterflap een foto van een overigens nogal geblakerd exemplaar.

Rare Fransen
De ‘wat-zijn-die-Fransen-soms-raar’-beschrijvingen zijn meestal vermakelijk, hoewel ze op mij soms juist ook weer erg ‘wat-zijn-die-Amerikanen-zèlf-raar’ overkwamen. Kritiek op Franse omgangsvormen, het schoolsysteem, het rijbewijssysteem, de hypermarché (‘Niemand helpt je met inpakken!’), ja zelfs de supermarktkarretjes moeten het ontgelden. Je vraagt je soms af waarom ze in hemelsnaam het Amerikaanse paradijs verlaten hebben. Zo voelt ook het laatste hoofdstuk over de nasleep van 9 september een tikkeltje misplaatst.

Waar doen ze het van?
Als het boek begint vallen we midden in een forse verbouwing. Susan wil een kookschool aan huis, en dat vraagt om een aangepaste keuken. Echtgenoot Michael gaat twee (!) jaar aan de slag en vervolgens heeft Susan nog een half jaar nodig om aan de nieuwe keuken te wennen en de cursussen voor te bereiden. Ben ik nou heel Hollands, maar de vraag bekruipt mij, eh, waar leven die mensen dan van? Daar gaat het boek dan weer niet over. Ze geven af en toe huiskamerrestaurantige lunches voor kleine groepjes, maar dat noemt Susan zelf al, met gevoel voor understatement, ‘geen goudmijn.’ Kennelijk is ze ook auteur, want er wordt soms melding gemaakt van een deadline. Later ontdek ik dat dit al haar derde boek is over haar Franse onderneming aan de Rue Tatin in Louviers. De echtgenoot dan? Die heeft kennelijk een atelier, maar is immer aan het klussen, broodbakken danwel wijn bijschenken. Pas op pagina 265 blijkt hij eigenlijk beeldhouwer. Intussen heb ik natuurlijk even op de website gekeken: een weekje kookworkshop bij On Rue Tatin doet 2000 euro per persoon, ex reis- en verblijfkosten. Laat die familie Loomis maar schuiven.

Susan Herrmann Loomis, Tarte Tatin, uitgeverij Sirene, € 17,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

De herfst van de nieuwe kookboeken

Tekenfilm Ratatouille

Kookboek 2: the making of (3)

Vorig bericht: « Mijn tent is top
Volgend bericht: Stoombloem »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN