• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

8 augustus 2011

Whisky-cocktailsaus

Het concept sterke drank heb ik nooit zo begrepen. Om op te drinken dan. De geur van een leeg glas oude armagnac of dito calvados kan me zeer bekoren, maar opdrinken? Mwah, liever niet. Eigenaardig, ik geef het toe, maar het is mij te sterk, ik hou het liever bij wijn. Desalniettemin (of juist daardoor?) heb ik een kast vol drank. Die mag lekker door het eten. Elke vleessaus knapt op van een scheutje cognac, calvados voelt zich wonderwel thuis in de risotto of in grotemensenappelmoes en whisky is heel lekker in chocolademousse. Of in whiskysaus. Ik moest eraan denken door de mail van een Trouw-lezeres naar aanleiding van deze rubriek: “Mijn zoontje is gek op whisky-cocktailsaus,” schreef ze, “heb je daar een recept voor?”

Ik was in de veronderstelling dat je tegenwoordig al op moet letten dat kinderen niet per ongeluk een kersenbonbon of rumboon verschalken, vanwege het verwoestende effect van alcohol op de jeugdige hersentjes. Of zou het zijn dat in flesjessauzen helemaal geen whisky zit? De kleine lettertjes er eens op nageslagen. Zowel die van Remia als Calvé vermelden een half procentje.

Uit een flesje: Remia Whisky Cocktail Saus
Water, plantaardige olie 29%, tomatenpuree, azijn, glucose-fructosestroop, suiker, gemodificeerd zetmeel, zout, scharreleigeel, maiszetmeel, aroma (vis, melk, ei), whisky 0,5%, mosterdmeel, kruiden, voedingszuur (citroenzuur), bouillon (zout, maïszetmeel, smaakversterker [E621, E631], gistextract, suiker, palmolie, specerijen, groenten [wortel, ui], maltodextrine, karamel), verdikkingsmiddel (xanthaangom), conserveermiddel (E 202), specerijen (mosterd, selderij), kleurstof (paprikaextract), antioxidant (E 385).

In mijn saus gaat beslist meer whisky, anders proef je hem niet, maar ik heb dan ook geen smaakversterkers en gistextract tot mijn beschikking om de boel kunstmatig mee op te krikken.

Gek genoeg is het nooit zomaar whiskysaus, maar altijd whisky-cocktailsaus. Dat laatste kan in principe van alles wezen. In ieder geval zit er altijd iets tomaat-achtigs in waardoor het zo gezellig roze wordt. Verder lopen de meningen sterk uiteen. Overigens gaat er in plaats van whisky ook vaak sherry of cognac door, maar dan heet het geen whisky-cocktailsaus meer, lijkt mij.

En wat doe je er eigenlijk mee? Serveren bij vlees of kip van de barbecue of in de retro-klassieker garnalencocktail.


Zelf maken? Mijn recept voor whisky-cocktailsaus is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Spruitjesgratin met pindakaas

Venkel met doperwtencrème

Bonenpuree (voor op brood)

Vorig bericht: « 1-2-3 koken (dag 5)
Volgend bericht: Kookboek Autisme en koken »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN