• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

13 juli 2016

Pakjestest 2: Franse uiensoep

Vandaag deel 2 van de 3-delige vergelijkende-pakjestest ter ere van mijn 250e antipakjesjubileum in Trouw. Wat is het verschil tussen echte, zelfgemaakte Franse uiensoep en die uit een pakje van Honig? Ik vroeg het aan Hanneke Schouten van restaurant Le Bouchon du Centre.

Schouten is dankzij een Franse oma opgegroeid met de Franse taal en keuken. Ze runt helemaal in haar eentje een klein restaurant volgens de Lyonse keuken – “ik doe niet aan vegetarisch” – met veel worst en varkensvlees. Drie keer per jaar rijdt ze naar Lyon om boodschappen in te slaan. Bij het zien van het soeppakje van Honig roept ze meteen uit: “Maar hij hóórt gegratineerd, anders mag het helemaal geen Franse uiensoep heten, zo heb ik het geleerd.” De soep is naar verluidt uitgevonden in de Hallen van Parijs, waar werklui graag om 5 uur ’s morgens na hun werk een hartversterkend kommetje “gratinée des Halles” wegwerkten. Maar Honig doet niet aan gratineren, er dobbert geen kazig broodje in de soep. Wel gaan er “om onduidelijke redenen” lente-uitjes door.

Vergelijking: Waar bij Schouten de uien een uur sudderen en daarmee vol en rijk van smaak worden, mogen ze bij Honig alleen 10 minuten koken. En ja hoor, “de uien zijn niet gaar”, klaagt Schouten. “Ik ruik ook geen ui, bij een blinde proeverij zou ik dit nooit herkennen als uiensoep”. De (soja)bouillon is vrij zoet, maar dat is haar soep ook, dankzij de port en die langzaam gekaramelliseerde uien. Het smaakverschil is verbijsterend, ten nadele van de pakjesvariant. “Ik vind het een beetje een onduidelijk gebeuren.”
bouchon du centre

uiensoep-pakje

 

Wat: Honig mix voor Franse uiensoep
Inhoud: Bouillon (soja), ui 13%, zetmeel, zout, kruiden (knoflook, bieslook, peterselie), aroma’s, palmvet, smaakversterkers (E621, E627, E631), suiker, sojasauspoeder (zout, sojabonen, tarwe, maltodextrine), specerijen (selderijzaad, peper), kleurstof (E150c), voedingszuur (citroenzuur).
Zelf toevoegen: 2 middelgrote uien, 3 grote lente-uitjes, water.
Waar: Restaurant Bouchon du Centre, Amsterdam.
Wie: kok/eigenaresse Hanneke Schouten

RECEPT
Zelf Franse uiensoep maken à la Bouchon du Centre
Nodig voor 4 personen:
6 grote uien
85 g boter
30 ml rode port
30 ml balsamico-azijn
100 g gerookt buikspek
1 bouquet garni (laurier/tijm/peterselie)
1 liter groente- of gevogeltebouillon (of gewoon water)
zout & peper uit de molen
Erop: 4 sneetjes (stok)brood, 4 handjes geraspte Gruyèrekaas, 1 knoflookteen

Snij de uien in halve ringen. Bak ze aan in de boter in een soeppan. Laat met deksel op de pan in 1 uur gaar worden en karamelliseren, af en toe roeren. (Veelgestelde vraag: een uur?? Moet het echt een uur? Nou ja, ik smokkel zelf ook wel eens, maar minstens een half uur hebben ze écht wel nodig, juist dan komt die verrukkelijke smaak en mooie bruine kleur goed los. Bovendien: je kunt in die tijd gewoon iets anders gaan doen hoor, kwestie van een kookwekker zetten. En neem vooral een pan met dikke bodem, dat branden de uien niet aan). Giet port en azijn erbij, zet het vuur hoog en schraap goed alles los van de bodem. Voeg nu bouillon, in stukjes gesneden buikspek en bouquet garni toe. Laat onder een deksel een half uur à drie kwartier sudderen. Proef op zout en peper. Maak liefst 1 of 2 dagen van tevoren, daar wordt de soep alleen maar lekkerder van.
Serveren: rooster het brood goudbruin in een hete oven, wrijf dan in met een doormidden gesneden knoflookteen. De broodjes kunnen overigens makkelijk een week bewaard worden in een trommeltje. Doe de hete soep in kommen, leg er een broodje in, bedek met een handvol geraspte kaas. Laat onder de hete grill gratineren.
uiensoep1
Dit was deel 2 van een serie die in Trouw verscheen ter ere van mijn 250e antipakjesjubileum. Zie ook: Italiaanse spaghetti carbonara. Morgen: Indonesische nasi koening.

(Foto’s: Jörgen Caris)

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Vega Schotse eieren

Komkommersoep met garnalen

Pesto (niet uit een potje)

Vorig bericht: « Pakjestest 1: Italiaanse spaghetti carbonara
Volgend bericht: Pakjestest 3: Indonesische nasi koening »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN