Ik dacht abusievelijk een dagje vrij te hebben, maar nee hoor, nationale feestdag of niet, er verschijnt gewoon een krant. In dat geval leek het me wel zo gepast om hare majesteit iets oranjes aan te bieden. Een lekker soepje wellicht? Zou ze dat blieven? Al dat zwaaien maakt hongerig, dan gaat er wel vast iets hartigs in, zeker tussen al die oranjebittertjes en oranjetompoezen door. Misschien is ze wel dol op soep, weten wij veel. Koning Beatrix houdt haar culinaire voorkeuren namelijk angstvallig geheim. Uit angst natuurlijk dat ze vervolgens overal hetzelfde krijgt aangeboden. Goed bedoeld allemaal, maar ja, wat schiet je ermee op, als vorstin? Alle dagen kip met appelmoes gaat ook vervelen.
Kant-en-klaar: Knorr Oranje Groenten Soep
Inhoud: Groenten 67% (pompoen 22%, tomaat, wortel 17%, ui, oranje paprika 3,5%), water, wortelsap 6%, aardappel, room, sinaasappelsap 0,8%, zout, maïszetmeel, gistextract, peterselie, acerola-kerspoeder, maltodextrine, witte peper.
Een oranje soepje dus. Ik moest ineens denken aan die gekleurde groentesoepen in een zak: groen, rood, geel en oranje. Als de winkeliers slim zijn, gooien ze die oranje nu lekker in de reclame. De Oranje Groenten Soep (pakjesmakers zijn als de dood om woorden aan elkaar te schrijven, ik signaleer het maar weer eens) zit ‘boordevol pompoen, wortel & oranje paprika’. Is er eigenlijk nog een speciale reden om soepen op kleur in te delen? De verpakking zegt alleen: ‘verschillende groenten betekent verschillende voedingsstoffen’. Tja, daar kan nooit iemand tegen zijn, toch? Maar wat o wat zou acerola-kerspoeder wezen? Ik heb het nog niet kunnen achterhalen, want de deadline voor dit stukje roept.
Zelf maken? Helaas pindakaas, dit recept staat niet meer online. Maar er staan genoeg andere recepten op deze site, en anders zijn er altijd nog mijn kookboeken.