De komende 3 weken kun je in Utrecht naar een bijzonder pop-up serviezenmuseum. Initatiefnemer is serviezenverzamelaar Wim Trompert, die alles van A tot Z helemaal zelf regelde, van de bijzondere locatie in een werfkelder tot het typen van de tekstbordjes en het dekken van de tafels. Hij wist zelfs 70 winkeliers te verleiden tot een heuse serviezenroute door de binnenstad.
Wat heb jij met serviezen?
Het begon ooit toen ik het huis van mijn ouders moest ontruimen en een onbekend Engels servies aantrof. Vervolgens ben ik op internet gaan zoeken en heb ik er een paar theekopjes bij gekocht . Toevallig had boekhandel Broese in Utrecht in diezelfde tijd een paar hele mooie serviezen in de etalage staan, ter promotie van een boek en tentoonstelling over Maastrichtse serviezen uit de jaren ‘30. En die vond ik zo ontzettend begeerlijk…
Dat was het begin van je verzamelwoede?
Het begon met een theekopje, nu heb ik zo’n honderd serviezen, van 1900 tot nu, met nadruk op die Maastrichtse periode. En een paar jaar geleden begon ik ook de website serviezendomein.nl.
Eet je thuis nou van je eigen serviezen?
Zo’n 80% staat wegens ruimtegebrek helaas in de opslag, maar ik heb zeker ook serviezen die ik gewoon thuis gebruik, als ze het tenminste kunnen hebben. Zo heb ik bijvoorbeeld een prachtig glazen servies van Berlage. Alleen, zodra je er heet water in doet, knalt het uit elkaar, dus je kúnt het helemaal niet gebruiken.
Onbruikbare serviezen, da’s toch gek?
Heel veel fabrieken probeerden vroeger hun aardewerk de uitstraling van porselein mee te geven, maar dat is zo makkelijk nog niet. Daarom zijn de meeste serviezen van begin 20e eeuw niet bruikbaar. Ze worden snel vies, krijgen craquelé en breken heel gemakkelijk. Daarom is er ook zo ontiegelijk veel kapot gegaan! De serviezen die je nu nog kunt vinden, zijn meestal niet gebruikt. Die stonden bij mensen thuis in een vitrine, puur om indruk mee te maken.
Vanwaar die fascinatie voor specifiek Nederlandse serviezen?
In de jaren 30, crisistijd, werd bij de meeste bedrijven minder geproduceerd en personeel raakte zonder werk, maar de Maastrichtse aardewerkfabriek ging juist flink aan de slag, met het idee om op die manier de concurrentie weg te drukken. Toen is er zo veel moois gemaakt! Bovendien, je moet jezelf bij het verzamelen een beperking opleggen, anders word je gek.
Waarom vooral theeserviezen?
Ik probeer van de serviezen die ertoe doen vooral de kenmerkende onderdelen te hebben. Koffie- en theepotten en dekschalen zijn vaak het mooiste van een servies. Ik wil dingen graag compleet hebben, maar lelijke onderdelen (‘hoe heb ik dat óóit kunnen kopen??’) durf ik intussen ook weer weg te doen. Borden zijn vaak hetzelfde, en daarom niet zo interessant, en bovendien: waar láát je het allemaal…?
Dus nu een tentoonstelling om er eindelijk eens wat mee te doen?
Ik wilde graag eens laten zien wat er allemaal voor moois is. Toevallig kwam ik in Utrecht terecht in een oude werfkelder aan de gracht, dat leek me een fantastische plek. En de eigenaar vond het een goed idee.
Welke serviezen zijn er te zien?
De Nederlandse serviezen van de afgelopen eeuw die er volgens mij het meest toe doen en waar een verhaal over te vertellen valt. Sommige staan in servieskasten, andere zijn uitgesteld op tafels. Dat is wel een risico, want tja, serviesgoed, daar wil je nu eenmaal graag aanzitten, maar ik hoop van harte dat alles heel blijft…
En er is ook een serviezenroute door Utrecht?
Klopt, om aandacht te genereren ben ik zelf langs allerlei winkels gegaan om te vragen of ze ter promotie van de tentoonstelling een servies in de etalage wilden zetten. Daar bleek enorm veel animo voor, intussen doen 70 winkels mee door de hele Utrechtse binnenstad. Met als grote topper een prachtige etalage bij Leeuwin’s Serviezenhuis met wel vier serviezen erin. En helemaal leuk: er is ook een etalage bij boekwinkel Broese, waar dit hele serviezenverhaal mee begon.
INFO
Titel: 100 jaar design op tafel
Datum: van zaterdag 12 augustus t/m zondag 3 september 2017 – 12.00 tot 17.00 uur – maandag gesloten.
Waar: De Witte Lely, Oudegracht 296 aan de werf in Utrecht.
Toegang: € 5,00 per persoon. Rondleidingen op afspraak, bij voorkeur buiten de reguliere openingsuren, toeslag € 3,50 per persoon. Voor info en reserveringen info@serviezendomein.nl
Meer info: serviezendomein.nl