Hoezee, woensdag 4 december vieren we weer Nationale Antipakjesavond! Kenners weten dan genoeg, voor de rest leg ik het graag nog een keertje uit. Want waar de heikele pietenkwestie intussen lijkt te zijn opgelost, blijft er nog één hardnekkige kwestie over. In ons land is het namelijk maar al te vaak pakjesavond. Niet alleen op 5 december, want met de pakjes van Sinterklaas is natuurlijk niks mis, integendeel (duh!). Nee, het gaat nu over de pakjes (en zakjes) waar in veel huishoudens avond aan avond naar gegrepen wordt als er gekookt moet worden. Overbodige poedermixen vol zout, suiker, zetmeel en smaakversterkers die door onvermoeibare pakjesmarketeers jaar in jaar uit gepromoot worden als ‘makkelijk koken voor de druk-druk-drukke mens’. Onzinnig knutselvoer, zoals ik intussen al bijna twee decennia lang (!) probeer te laten zien met mijn antipakjeskookboeken.
Daarom heb ik 4 december uitgeroepen tot Nationale Antipakjesavond. Op 4 december, dus de dag vóór Sinterklaas met zijn cadeaupakjes, vieren we collectief dat we met z’n allen ook heus heel goed kunnen koken zónder pakjes. Of zakjes. Waar vieren we dat? Gewoon thuis in onze eigen keuken, met onze eigen dierbaren. Nee, er is geen festival aan verbonden, er is geen TikTokcampagne, er worden geen stadions afgehuurd, er trekken geen speciale touringcars het land door. Antipakjesavond vier je traditioneel altijd gewoon lekker thuis.
En waarmee vieren we dat? Wat dacht je van erwtensoep? Of zeg je nou snert? Mag van mij allebei. Maar dan wel zonder pakje, zakje of blik, maar zelfgemaakt. Dit keer ook zonder varkenspoten, spek of rookworst, maar helemaal vegetarisch. Want wat blijkt? Als je maar genoeg groente in de strijd werpt, krijg je toch echt een heerlijke erwtensoep waar je in de winterkou prima een tijd op voort kunt.
Recept vegetarische erwtensoep
Nodig voor 8 personen:
500 g spliterwten
1 niet al te grote knolselderij
2 winterpenen
2 grote uien
2 preien
3 stengels bleekselderij
1 bosje platte peterselie
1 bosje bladselderij
5 takjes tijm
2 laurierblaadjes
50 g boter
2 knoflooktenen
½ eetl zwarte peperkorrels
½ eetl zout
Deel 1 (bouillon): Snij 1 winterpeen, 1 prei, 1 ui en de bleekselderij in stukken. Schillen hoeft niet, wassen wel. Doe samen met peterselie, laurier, tijm, peperkorrels, zout en 2,5 liter koud water in een grote pan. Laat met deksel op hoog vuur aan de kook komen en daarna een half uur flink borrelen (nee, zachtjes trekken hoeft hier niet!). Giet af door een zeef en gooi alle groente weg.
Deel 2 (soep): Smelt de boter in een tweede grote soeppan en fruit de gesnipperde andere ui en knoflook 5 minuten. Snij intussen de (wél geschilde) knolselderij en overgebleven winterpeen en prei in stukjes. Fruit 5 minuten mee. Was de spliterwten in een zeef en doe erbij. Giet de groentebouillon erbij. Breng aan de kook, laat ± een uurtje zachtjes sudderen tot alles gaar is. Pureer met de staafmixer tot glad met hier en daar nog een gezellig groentebonkje. Roer de fijngehakte bladselderij erdoor. Proef op peper en zout. Lekker erbij: roggebrood met boter en oude kaas.
TIPS:
• Spliterwten weken hoeft niet, goed afspoelen in een zeef wel.
• De bouillon kun je ook al vooraf maken. Geen zin in? Neem dan kant-en-klare bouillon.
• Toch met vlees? Eerst de spliterwten met een karbonade en speklapje een half uur opzetten met koud water, daarna afschuimen en groente erbij. En op het eind plakken rookworst natuurlijk. Echte, van de slager.
• Aardappels maken de soep dikker en zo mogelijk nóg voedzamer, maar echt nodig zijn ze niet en ze zwakken de smaak ook weer wat af.
Rest mij nog jullie allemaal een hele lekkere avond toe te wensen. En ik hoop dat het niet alleen vandaag op antipakjesavond, maar ook alle komende avonden gaat lukken om iets heerlijks op tafel te zetten zonder pakjes of zakjes. Je weet waar je terecht kunt voor je dagelijkse dosis inspiratie.