Wat gaan we nou krijgen? Is Karin van d’r geloof gestapt? In plaats van de vertrouwde kleur rood, is mijn website nu ineens helemaal in het groen. Fris en lente-achtig, vind je niet? En dat allemaal ter ere van mijn gloednieuwe vegetarische kookboek, dat vanaf nu overal in de winkel ligt.
Dat boek is voor de verandering namelijk ook helemaal groen. Zelfs het ruggetje is groen, en dat is na 18 rode boeken toch even, eh, wennen. Ook voor mij.
Vandaar dat ik een algeheel groene periode heb ingelast. Zelfs mijn rode jurken blijven voorlopig in de kast.
Even over dat boek: Vega zónder pakjes & zakjes, heet het. Met 115 recepten, uiteraard allemaal zonder pakjes of zakjes, maar ook zonder vlees of vis. En ook zonder vleesvervangers. Maar wél vol inspiratie voor heerlijke, alledaagse gerechten die iedereen kan maken. Vlees of vis mis je helemaal niet bij de linzenmoussaka, preilasagne, Thaise bonenburgers, paprikapaella of filodeegtaart met snijbiet. Soepen, pasta’s, maaltijdsalades, aardappels, rijst, noedels, hartige taarten, ovenschotels: alle favorieten komen aan bod, met een glansrol voor groente en slimme smaakmakers. Inclusief volop praktische tips voor variaties en kliekjes. Dit boek maakt vega eten op een aanstekelijke manier heel vanzelfsprekend. Lekker én makkelijk. O, en ruim de helft van de recepten blijkt ook nog eens vegan, dus geheel plantaardig.Alle onderzoeken wijzen uit: flexitariërs zijn de trend. Toch vinden veel mensen vegetarisch eten nog best lastig, want hoe doe je dat: een dagje zonder vlees? Pakjes en zakjes bieden geen oplossing, die gaan steevast uit van kipfilet of gehakt. Hooguit zetten ze tegenwoordig een extra tip op de verpakking: ‘Een dagje zonder vlees? Vervang de hamblokjes door zalmfilet’. Tja, zo schiet het niet op natuurlijk.En kant-en-klare vleesvervangers dan? Heel knap hoor, wat ze tegenwoordig allemaal in elkaar weten te knutselen op basis van soja, tofu of lupine. Maar het zijn wel zwaar bewerkte industriële producten, precies de categorie voedsel waarvan wetenschappelijk is bewezen dat je er dik en ziek van wordt. Ook dat komt mijn boek natuurlijk niet in. Gezien mijn bezwaren tegen onzinnige poedermixen uit pakjes en zakjes zou het ook een beetje raar zijn om wél mijn toevlucht te nemen tot knutselvoer van gerehydrateerde sojastructuur, verdikkingsmiddel, zetmeel, zout, maltodextrine, aroma en vitamine B12.Gelukkig heb ik verheugend nieuws. Alle ingrediënten om lekker vegetarisch te eten zijn er al, die liggen namelijk gewoon sinds jaar en dag bij de groenteboer. Vegetarisch koken gaat niet om ‘iets weglaten’ of ‘iets vervangen’, veel belangrijker is creativiteit. Hoe combineer je verse ingrediënten en smaakmakers op een inventieve, slimme manier. En dat is nou precies wat ik in dit boek laat zien. Van shoarma tot bolognesesaus, van Zweedse balletjes tot een anders-dan-anders chili sin carne: ook vleesliefhebbers zullen blij verrast zijn.
BOEKINFO
Titel: Vega zónder pakjes & zakjes
Auteur: Karin Luiten
Fotografie: Harold Pereira
Styling: Mirjam van der Rijst
Vormgeving: Linda Sier
Gebonden, 256 pagina’s, uitgeverij Fontaine
ISBN 9789464041255
Prijs: € 25,99
TIP: Een kijkje achter de schermen hoe je nou zo’n kookboek maakt? Volg de making of van het boek.
Hebben?
Het boek is verkrijgbaar bij alle boekwinkels, inclusief bol.com. Ik heb intussen een tennisarm van het signeren en het versturen van de eerste 300 bestellingen, dus koop je boek gerust in de boekwinkel 😉 Maar als je per se een persoonlijk gesigneerd exemplaar wilt, dan kan dat natuurlijk hier. Zo ben ik dan ook wel weer.