Alles kun je stampen, maar een stamppot met pompoen, daar had ik nog niet aan gedacht. Maar het boek Stamppot! (waar ik het gisteren over had) wel en biedt een vegetarisch recept, inclusief mosterdsaus. En het ziet er op de foto nog reuze-onstamppottig uit ook (lees: geen berg met dat vermaledijde kuiltje jus. En al helemaal geen worst te bekennen). Het is overigens bedoeld als voorgerecht.
Nodig voor 4 personen:
300 g aardappels, geschild en in blokjes
300 g pompoen, schoongemaakt en in blokjes (eindgewicht)
1 kleine ui, gesnipperd
400 ml groentebouillon
Scheutje melk
1 eetl olijfolie
50 g geraspte kaas
1 eetl mosterd
Klein handje gehakte walnoten
Voor het mosterdsausje:
100 ml crème fraîche
1,5 theel mosterd
Paar eetl groentebouillon
Roer voor het sausje crème fraîche en mosterd door elkaar en breng op smaak met een paar lepels bouillon. Kook de aardappels, pompoen en ui samen gaar in bouillon of water (15-20 minuten). Giet af en stamp er samen met de melk, olie, kaas en mosterd een mooie puree van. Breng op smaak met zout en peper. Maak er met behulp van twee lepels langwerpige rolletjes (quenelles) van en leg op borden. Garneer eventueel met munt. Druppel er wat saus omheen.
Dit recept komt zoals gezegd uit het boek Stamppot!, lees er hier meer over.