• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 september 2007

Troubleshooting met jam

Ik krijg nogal wat mailtjes van deze of gene met een prangende culivraag. Omdat het antwoord wellicht ook anderen kan helpen, probeer ik interessante vragen zoveel mogelijk via dit blog te beantwoorden. Zoals deze slappe-druivenjam-vraag van Kurt. “Vorige week heb ik jam gemaakt van de druiven die uit mijn eigen tuin heb geplukt, ik heb 4 kilo druiven en 4 kilo geleisuiker met citroensap opgewarmd tot het kookpunt en nog eens 4 min. door laten koken volgens een recept dat ik van internet heb verkregen. Deze heb ik in speciale potten gedaan,  ik weet niet hoe ze heten maar er zit een rubberen rand op en je kan deze met een klemdeksel afsluiten, toen op z’n op kop laten afkoelen. Maar de jam is te slap (smaakt wel lekker), nu is mijn vraag wat kan ik er nog aan doen zodat de jam toch nog dikker wordt zoals jam hoort te zijn. Graag ontvang ik hierover een oplossing, want het zou zonde zijn de jam weg te gooien.”

Druiven hebben van zichzelf vrij weinig pectine (de natuurlijke geleerstof in vruchten), dus die zijn vaak wat lastiger om jam van te maken. Je kunt de jam nog een keer proberen op te koken met wat extra geleisuiker erbij. Voor de veiligheid doe je de handige hardheidstest. Wat ook schijnt te helpen is tijdens het koken wat rode bessengelei of appelgelei erbij doen, die tip las ik bij mijn Vlaamse confituurcollega Winiefred. Moet je dat wel in huis hebben natuurlijk.

Enfin, succes! En anders volgend jaar beter 😉

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Aardbeienplant

Stoombloem

Aalbessen

Vorig bericht: « Jamie Oliver’s chef
Volgend bericht: Sterrenchef of afhaalchinees? »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN