• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

10 augustus 2007

Confituur van Winiefred

Nu ik toevallig in een jamfase zit, viel er prompt een toepasselijk boek in de brievenbus. Confituur van Winiefred heet het. Vanaf de omslag kijkt een vervaarlijk grijnzende oma ons aan met in haar handen een omvangrijke mand vol fruit. Niet de meest flatterende foto. Op de achterflap kijkt ze gelukkig veel vriendelijker. Ik kende haar niet, maar Winiefred Van Killegem, bijgenaamd ´het populaire kruidenvrouwtje uit Gent’ is kennelijk de Vlaamse Berendien uut Wisp.

Goesting in confituur
Vormgeeftechnisch heeft het boek weinig om het lijf, het is geen hebberigmakend koffietafelboek, maar je krijgt er ontegenzeggelijk goesting van om aan de slag te gaan. Want het is duidelijk een met zuidelijke tongval geschreven boek. Jam is consequent confituur  en die maak je in een kookpot of microgolfoven.

Appels met viooltjes
Om te beginnen veel handige uitleg en tips over het proces van jam maken. En EHBO-advies bij schimmel en andere narigheid. Maar vooral heel veel recepten. Van confituur, maar ook marmelade, gelei en chutney passeren de revue. Alfabetisch, dus van aardbeien via vijgen naar watermeloen. Intrigerende combinaties zoals pruimen met paprika´s, appels met viooltjes of perzik met kruidnagel, jeneverbes en gember. Mmmm… En ook van anjers, witlof en kastanjes blijk je jam te kunnen maken. Pardon, confituur.

Alternatieven voor suiker
Niet helemaal duidelijk is waarom je bij het ene recept fruit en suiker meteen aan de kook brengt, en in het andere recept eerst een nachtje laat trekken. Of wanneer je juist eerst een suikerstroopje moet koken voor je de vruchten toevoegt. Soms wordt geleisuiker gebruikt, maar meestal gewone suiker aangevuld met citroensap. En af en toe een pakje ascorbinezuur, wat dat ook moge wezen. Handig is dat ze ook een hele serie alternatieven geeft voor suiker zoals marmello, agar agar, canderel, honing en zelfs rozijnen.

Gelukkig met citroenmelisse
Elk recept gaat vergezeld van een extra tip (´Winiefred zegt´). Niezen of hooikoorts? Kersen eten. Van mandarijnen word je slaperig, van citroenmelisse gelukkig. Shopaholic? Koriander maakt dat je geen zin hebt om iets te kopen. Kijk, zo steek je nog eens wat op.
De lekkere foto´s van blozend zomerfruit en glanzende potjes worden afgewisseld met portretten van pukkelige en bebeugelde pubers. De kleinkinderen van Winiefred?

Winiefred Van Killemgem, Confituur van Winiefred. Buitengewoon lekker, uitgeverij Davidsfonds-Leuven, € 19,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kinderkookboek (7): de ramp

Kookboek Taartjes

Kookboek Melting Pot

Vorig bericht: « IJs maken zonder machine
Volgend bericht: Help, een wild zwijn in de vriezer »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN