• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

11 november 2008

Iraanse saffraanrijst met kip

Vandaag een recept uit het boek dat ik gisteren besprak, Guinnes & Rozenwater. Ik citeer het boek maar meteen even: ‘Tahchin is een gerecht van saffraanrijst met kip, dat in de vorm van een koepel op een bord wordt gestort. Op het eerste gezicht lijkt het verdacht veel op chelow, gestoomde witte rijst. Pas als je het mes erin zet wordt de krachtige gelaagdheid zichtbaar. De buitenkant van de koepel bestaat uit boterige rijst met amandelen, en binnenin bevinden zich laagjes gebakken kip en gesauteerde spinazie, die door yoghurt en eieren tot een eenheid worden gesmeed.’ Dat klinkt fijn, toch?

Nodig:
8 koppen water
8 koppen ongekookte basmatirijst
4 el olijfolie
1 kg kipfilet, in reepjes
2 middelgrote uien, gesnipperd
Saffraanwater (4 draadjes saffraan opgelost in 8 el heet water)
2 tl kurkuma
200 g jonge spinazieblaadjes
7 eieren
1,5 kop Griekse yoghurt
2 tl zout
½ tl zwarte peper
1 kop geschaafde amandelen
1 kop honing

Breng het water in een grote pan aan de kook. Strooi de rijst erin en leg het deksel op de pan. Draai het gas laag en laat de rijst 15 minuten zachtjes sudderen, tot deze gaar is. Giet af en zet apart.
Verhit de olijfolie in een grote koekenpan. Voeg de kip, ui, en de helft van het saffraanwater eraan toe. Bak het 15 minuten op middelmatig vuur, onder af en toe roeren. Kurkuma en spinazie toevoegen en 5 minuten meebakken. Zet het mengsel spart.
Meng de eieren en het resterende saffraanwater in een kom (niet van metaal). Voeg de yoghurt en het zout en de peper toe, en daarna de kip en de spinazie. Goed mengen.
Verwarm de oven voor tot 180°C. Vet een ovenschaal met een diameter van 24-26 cm in met olie. Schep er twee koppen rijst in en druk deze gelijkmatig aan. Verdeel de helft van het kip-spinaziemengsel over de laag rijst. Herhaal beide handelingen. Meng de amandelen met de honing en giet dat over de tweede kip-spinazielaag. Dek de schaal af met aluminiumfolie en plaats deze anderhalf uur in de oven.
Laat het gerecht 15 minuten afkoelen. Verwijder dan het folie en leg een grote platte schotel of een plat bord op de schaal. Keer de ovenschotel in één snelle beweging om.
Of zoals het in het boek staat: ‘Marjan hield haar adem in. Met een theedoek klemde ze het bord op de pan. “Een, twee…drie!” Ze draaide de pan in één beweging om. Eén tel later stond er een taart voor hen van boterige rijst, waarin knapperige zoete amandelen en kip verstopt zaten.’

Recept afkomstig uit Guinness & Rozenwater van Marsha Mehran.
Lees hier de recensie. Foto van Tamasha.

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Chocolate & Zucchini kookboek

Nieuw boek Sam Stern

Tarte tatin à la Russe

Vorig bericht: « Guiness & Rozenwater
Volgend bericht: Nieuwe IENS Restaurantgids »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN