Een van de leukste én handigste kookboekjes die ik recent in handen kreeg is Gescheiden, wat nu? van Elbrich Fennema. Een klein, handzaam boekje helemaal gewijd aan recepten met loslopende eiwitten en eidooiers. Want hoe vaak komt het niet voor dat je voor een recept alleen maar eiwit of eigeel nodig hebt, en wat doe je dan met die andere helft? Of, om het met de auteur te zeggen: “Wie kan het over zijn hart verkrijgen om deze restanten, met al hun potenties, af te schrijven en meteen door de gootsteen te spoelen?” In dit boekje staan 80 recepten, dus volop inspiratie. Het kwam al uit in 2007, maar ter ere van Pasen is het nu in de aanbieding voor slechts € 7,95.
Handig
Een en al handigheden, zoals drie manieren om eiwit te kloppen of hoe je een fond klaart met eiwit. Instructief zijn juist weer de gele kaders met chemische informatie. Wat gebeurt er bijvoorbeeld eigenlijk chemisch gezien als je een eiwit klopt, wat kan er mis gaan en waarom, en hoe los je problemen weer op. Voor een doorgewinterde alfa buitengemeen nuttige kennis in jip-en-janneketaal. Informatie die blijkens het dankwoord gedistilleerd is uit werken van uiteenlopende grootheden als Harold McGee, Michel Roux, Johannes van Dam en Julia Child.
Nieuwe hoogten
Een handig boekje, zeker, maar de tekst is bovendien erg leuk opgeschreven. Het begint bijvoorbeeld zo: “Een breuk is niet het einde. Scheiden betekent niet altijd lijden! Het is heel goed mogelijk dat twee helften die elkaar ooit naadloos aanvulden, na een breuk en een scheiding weer tot nieuwe hoogten stijgen, maar dan elk in hun eigen omgeving.” Dus krijgen we eerst recepten met dooiers (van aïoli , mayonaise, pommes duchesse tot crème brûlée), dan met eiwitten (meringue, komkommermousse, amandelkrullen, citroenijs, visquenelles).
Raar
Slechts sommige gerechten hebben een dat-haalt-je-de-koekoek-gehalte, zoals pastadeeg of carbonarasaus met alleen dooiers in plaats van de gebruikelijke hele eieren. Ja, zo kan ik het ook. Maar aan de andere kant: goed om te weten dat je deze gerechten ook kunt maken als je alleen wat dooiers te slijten hebt.
Het raarste gerecht is ‘Eierdraden’ van blz. 56: eigeel door een vergiet in kokend water gieten. Te serveren op een bodem van amandeldeeg. Jaja. Die met de raarste naam is Angel food cake. Geen idee waarom ‘ie zo heet. Ook gek: gin fizz kun je het beste schudden in een leeg melkpak.
Kortom: vermakelijk, handig, lekker en leesbaar. Alleen jammer dat het register wel erg miniem is uitgevallen. En waarom niet eentje gerangschikt volgens ‘1 eiwit over’, ‘2 eiwitten over’, et cetera? Dat zou nog eens handig geweest zijn!
Elbrich Fennema, Gescheiden wat nu? Uitgeverij Fontaine, € 7,95 (was: 12,95), ISBN 9789059562073