• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

4 januari 2010

Maxine Clark’s Italiaanse keuken

italiaansekeukenHoeveel Italiaanse kookboeken kan een mens hebben? Nu weer Maxine Clark’s Italiaanse keuken. Waarom wéér Italië? Een kookboekenuitgever vertelde me onlangs hoe het werkt: komen er veel Italiaanse kookboeken uit? Dan is dat hét moment om dat ook te doen. Dus juist niet een andere niche zoeken en een boek publiceren over de – pak ‘m beet – Argentijnse of Thaise keuken, maar juist meeliften op de Italië-hausse. En vervolgens gewoon wachten tot iedereen zich weer gezamenlijk op de Argentijnse of Thaise keuken stort. Raar maar waar.

Wie?
Ik ken Maxine Clark eerlijk gezegd niet. Altijd gek om in een boek terecht te komen waarvan de auteur er kennelijk vanuit gaat dat ik weet wie ze is. Zo vertelt ze in haar inleiding over verschillende keukens waar ze gewerkt heeft. Van restaurants? Nee, ze heeft het ook ergens over lessen, dus dat zal wel niet. Al googlend kom ik in eerste instantie bij een heel andere naamgenote terecht die in Amerika iets met beren doet, maar dan beland ik toch uiteindelijk bij de juiste: Maxine Clark is een Brits styliste, kookboekenschrijfster en kooklerares op Sicilië en in Toscane. Juist.

Ingrediënten
De ondertitel van het boek is veelbelovend: ‘Moeiteloos een geweldig resultaat door de duidelijke stap-voor-stapinstructies’. Nou is het leuke dat Italiaanse kooktechnieken vaak helemaal niet moeilijk zijn omdat goede ingrediënten niet veel bewerking nodig hebben om tot fantastische gerechten te leiden. Dat zegt Maxine zelf in haar inleiding, en daar sluit ik me van hart bij aan. Denk maar aan spaghetti aglio, olio, peperoncino.

Slappe courgettes
Maar, eerlijk is eerlijk, het boek is ook heus buitengewoon praktisch. Echt een prima basiskookboek met puike recepten en veel handwijzingen voor de beginnende kok met liefde voor Italië. Het begint al met hulp bij de uitspraak van bruschetta (broesketta) en gnocchi (njio-kie). Veel recepten zijn voorzien van een gekleurd kadertje met handige tips, zoals hoe je slappe courgettes weer oppept, hoe je groente grillt en wat het verschil is tussen een saus en een sugo. De handelingen worden uitgebreid beschreven, soms ook nog voorzien van stap-voor-stapfoto’s, zoals hoe je ansjovis schoonmaakt en ontgraat en hoe je een artisjok tackelt.

Ouderwets
Alleen de foto’s zijn soms een tikje te gestyled. Tafels liggen vol met stukken rustiek brood, vaag in de achtergrond staan altijd glazen wijn of schalen groente. Elk hoofdstuk wordt ingeleid door een dubbele pagina met een groot eetbaar stilleven, wat een tikje ouderwets oogt. Of zou dat misschien komen omdat alle recepten al eerder verschenen in diverse andere boeken?

Sali en chili
Alle receptnamen zijn zowel in het Nederlands als in het Italiaans, wat altijd leuk is voor de vakantieganger. Wel kun je er af en toe aan afzien dat het een vertaling is, zoals ‘Pompoenrisotto met sali en chili’. Sali (salie) zal wel een typfout zijn, maar wij zeggen hier geen chili tegen een peperoncino (gedroogd pepertje). Er is een prettig uitgebreide ingrediëntenlijst achterin, maar slechts een klein toetjeshoofdstuk. Dat ligt niet aan Maxine, maar meer aan de Italianen, die nu eenmaal niet zo sterk zijn in toetjes, een handjevol bekende klassiekers uitgezonderd.

Maxine Clark’s Italiaanse keuken, uitgeverij  Tirion, ISBN 9789043913195, € 24,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboekenweek 2022

Rode kool uit de oven

Bakboek Rutger Bakt

Vorig bericht: « Soepkalender
Volgend bericht: De Verrassingschef »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN