Vanwege mijn verjaardag (ja, ik meld het maar even!) vandaag aandacht voor, hoe kan het ook anders, een taartenboek. En wat voor een boek! Een boek gewijd aan de Hollandse taart aller taarten, de appeltaart. Zo heet het boek dan ook, Appeltaart – net als en niet te verwarren met het (veel kleinere) boekje Appeltaart waar ik al eerder over schreef. In dit nieuwe, dikke boek heeft Janneke Philippi een zeventigtal appelgevallen bij elkaar getoverd, allemaal even appetijtelijk op de foto gezet door echtgenoot Serge Philippi, die ook tekende voor de vormgeving.
Taarten en niet-taarten
Het culinaire echtpaar heeft zich er niet met een jantje-van-leiden vanaf gemaakt. Hollandse, Franse, Griekse appeltaarten. Apple pie en apple cheese cake. Met kaneel, zonder kaneel, met ananas, met amandel, met pruimen, met bosbessen. En er staan bovendien ook talloze niet-taarten in, zoals appelcake, appelbollen, appelbrioche, appelwafels, appelcrumble, appelspritsjes en appelflapjacks. Zelfs een drietal dieettaarten is voorhanden, voor mensen met lactose-intolerantie, glutenallergie of gewoon een low carb obsessie.
Appelig
Je zou er bijna appelig van worden, en in dat geval komt het goed uit dat er ook een speciaal hoofdstuk gewijd is de verschillende Hollandse appelrassen die we hier te lande zoal tegenkomen, van de ordinaire jonagold tot het nostalgische sterappeltje. Van de good old goudreinet tot de Lunterse pippeling die je alleen al vanwege zijn naam onmiddellijk zou willen proberen. Dat geldt overigens eveneens voor alle appeltaartrecepten.
Janneke Philippi, Appeltaart, uitgeverij Karakter, ISNB 9789061129608, € 24,95