Je hebt groene en rode currypasta. Ik ben van het groene type. Veel geuriger, frisser, spannender, als je het mij vraagt. Toevallig kwam afgelopen weekend vriendin Charlotte eten, die mij het recept vroeg voor groene currypasta. Dat had ze vorig jaar tijdens een kookcursus in Thailand weliswaar zelf leren maken, maar, zoals dat gaat, waren de aantekeningen intussen spoorloos verdwenen. Edoch, redding is nabij.
Rij ingrediënten
Op zoek naar een leuk kiprecept in het gisteren besproken boek KIP van John Torode stuitte ik ineens op zijn versie van groene Thaise kipcurry, inclusief hoe je nou die lekkere groene currypasta maakt. Tot zover het goede nieuws. Er gaat namelijk een enorme rij ingrediënten in: koriander (zowel verse als zaad), komijn, foelie, nootmuskaat, maar liefst 9 teentjes knoflook en 9 sjalotjes, citroengras, djeroek poeroetblaadjes (ach die geuren zo heerlijk!), garnalenpasta (ach die stinkt zo afgrijselijk!) en niet te vergeten 19 van die lange, groene chilipepers, want een currypasta moet natuurlijk wel pittig zijn.
Levendig groen
Terug naar het goede nieuws: moeilijk is het allemaal niet, en langdurig ook al niet, want zoals vaak in Aziatische gerechten, is het een kwestie van de boel allemaal bij elkaar gooien en stampen en wokken en klaar is Kees. Zo ook hier. Sterker nog, John geeft zelfs expliciet als tip om de boel niet in de pan te doen: ‘Kook groene kerriepasta niet door als de kip gaar is, omdat het levendige groen dan grijs wordt. Bovendien wordt de smaak eerder bitter dan pikant kruidig.’
Wilde aubergines
Alleen waar een mens zo snel Thaise wilde aubergines (solanum torvum) vandaan haalt, mag Joost weten. En meneer Torode geeft ons daar geen enkele hulp of suggestie bij, helaas. Maar ik zou daar net zo vrolijk iets anders voor nemen. Peultjes of boontjes bijvoorbeeld, ook groen. Of wat handjes verse spinazie. Of oesterzwammen. Enfin, u snapt het principe.
Hier vind je het volledige recept van Mijn eigen groene Thaise kipcurry van John Torode. Het komt zoals gezegd uit diens boek KIP, lees hier mijn recensie.