In september verschijnt bij uitgeverij Nieuw Amsterdam mijn nieuwe boek Koken met Karin: Zónder pakjes & zakjes. Een kookboek dat een lekker, makkelijk en gezond alternatief biedt voor gemaksvoedsel uit pakjes en zakjes, uit blikken en stoombakjes, uit diepvriesdozen en knijpflacons. Want waarom zou je kant-en-klare gerechten kopen als je ze net zo makkelijk maar veel lekkerder én gezonder zelf kunt maken?
Smaaksmurrie
Mijn luidkeels beleden kookmotto is al jaren ‘kleine moeite groot effect’. Maar minstens zo belangrijk vind ik dat je koken hoort te doen met zoveel mogelijk verse ingrediënten. Nogal wiedes, zou je zeggen. Echter, gezien de immer uitdijende kant-en-klaarschappen in de supermarkten, is dat kennelijk niet zo vanzelfsprekend. Aardappelpuree uit een pakje, koelverse stamppot in een drievaksverpakking, soep in poedervorm, nasi uit blik, diepvriesvis met een ‘culinair laagje’ erop, brownies uit een doos, puddinkjes van cacaofantasie, voorgesneden en gekruide aardappels, gemarineerde kippen in ovenschaaltjes, plastic braadzakken met een bijgeleverd klontje smaaksmurrie. Om er maar een paar te noemen.
Schrikbarend
Wat we liever níet doen, is bij de kleine lettertjes kijken wat er eigenlijk precies inzit aan smaakversterkers, kleurstoffen, conserveermiddelen, E-nummers en overige toevoegingen. Zeker voor de dapperen onder ons die het boekje Wat zit er in uw eten? in huis hebben, blijkt dat vaak een schrikbarende ervaring. Gezonde voeding wordt steeds belangrijker, je ziet en leest het overal, maar de meest logische oplossing – gewoon gezond koken met verse producten – wordt kennelijk gezien als ingewikkeld en/of tijdrovend. Nergens voor nodig. Maar misschien moet iemand het gewoon even uitleggen.
Geen vingertje
Vandaar dit boek. Ik heb allerlei populaire kant-en-klaargerechten als uitgangspunt genomen, maar dan om zelf te maken. Van smeuïge aardappelpuree tot een verrassend stamppotje, van zelfgetrokken soep tot botermals draadjesvlees, van zelfgekruide spicy kip tot echte chocolademousse. Zowel basisrecepten als verrassend culinaire varianten. Heb je weinig tijd om te koken maar wil je wél lekker en gezond eten? Geen probleem. Geen wetenschappelijke verhandelingen, geen waarschuwende vingertjes, maar heerlijke recepten in een handomdraai.
Wil je weten hoe het maken van dit kookboek in z’n werk gaat? Dit was de eerste aflevering van het antipakjeskookboekfeuilleton. Lees hier hoe het verder gaat: de cover (aflevering 2)