• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest
  • Twitter

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 artikelen

18 november 2010

Nigella’s nieuwe kookboek Keuken

Op donderdagavond is ze bij de BBC weer te bewonderen: Nigella Lawson in haar nieuwe serie Nigella Kitchen, waarvan – ach wat handig – onlangs ook het bijbehorende boek uitkwam in Nederlandse vertaling: Keuken. Niet dat de serie ook op de Nederlandse televisie te zien is. Tja, misschien over een paar jaar, en dan liefst op dinsdagmiddag om half 4. Het is schandalig, maar zo gaan wij om met culinaire grootheden.

Négligé
Ach, laat ik het maar gewoon toegeven: ik ben verliefd op Nigella. Op heur weelderige vormen en dito haar, maar vooral op de verleidelijke manier waarop ze woorden als ‘luscious’ kan zeggen over een saus waarbij ze dan genietend met haar neusje boven de dampende pan hangt. Oké, toegegeven, ze is soms wel erg koket, zeker in de scènes waarin ze in négligé midden in de nacht ineens aan het kokkerellen slaat (de televisieploeg is dan héél toevallig net paraat, net als de make-upmevrouw en die 33 assistentes die alles voorbereiden en afwassen), maar ik vergeef Nigella veel.

Marmite
Al moest ik wel even schrikken toen ik haar laatst in een aflevering spaghetti met marmite zag maken. Spaghetti met marmite! Er zijn grenzen, zelfs aan mijn grenzeloze Nigella-verering. Dat recept op bladzijde 49 (inclusief uitgebreide culinaire verantwoording) slaan we dus gewoon over. Het boek bevat genoeg andere heerlijkheden. Opvallend is dat ze dit keer de instructies flink heeft uitgebreid, kennelijk om de beginnende kok meer tegemoet te komen.

Logeerkamer
De recepten zijn verdeeld in losse stappen, elk voorafgegaan door een hartje (hmm, dat is nou jammer), en vaak voorzien van ‘Van-tevorenopties’ en ‘Invriesopties’, wat buitengemeen handig en klantvriendelijk is. Elk recept heeft bovendien een uitgebreide inleiding over het hoe, wanneer en waarom van de ontstaansgeschiedenis, dat had wel ietsje beknopter gemogen als je het mij vraagt. Veel aandacht voor gerechten die je hup, in elkaar flanst op basis van voorraadspullen. Al moet erbij gezegd worden dat Nigella natuurlijk een voorraadkast heeft van het formaat riante logeerkamer. Maar inspirerend is ze zeker.

Pasteltruitjes
Verder natuurlijk weer veel foto’s, ook vaak in een soort stap-voor-stapmodus inclusief de gebruikelijke parade van Nigella-in-pastelkleurige-mohair-truitjes. Levensgevaarlijk, hoe ze met een lichtblauw truitje aan doodgemoedereerd aan de gang is met een zakje inkt voor inktvisrisotto met babyinktvisjes. Those lovely little baby squid darlings, je hoort het haar zeggen. Gek genoeg staat er in het recept dat je je CSI-handschoenen aan moet doen.

Essentie
Verder nog een uitgebreid onmisbare-keukenspullen-overzicht en een fijn lezenswaardige inleiding, waarin ze onder andere melding maakt van één of ander reality-kookprogramma waarin deelnemers op de vingers getikt werden omdat ze allemaal een iets andere paddestoelenrisotto gemaakt hadden. “Het feit dat iedereen een bepaald gerecht weer een beetje anders maakt, dat wat er uit onze keuken komt ons eigen stempel draagt, dát is nou net de essentie waar het bij thuis koken om gaat”. Hear hear.

Morgen een recept uit het boek.

P.S. Je in het echt vergapen aan Nigella Lawson? Op donderdagavond 2 december signeert ze boeken in de Bijenkorf in Amsterdam…

Nigella Lawson, Keuken, uitgeverij Contact, ISBN 9789025435257, € 39,95

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Kookboek Vegetarisch

Bananenboek

Amuse van krab

Vorig bericht: « Pannendrama met Woll
Volgend bericht: Risotto met inktvis volgens Nigella »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Vega zónder pakjes & zakjes € 26,99
  • Cover De makkelijke keuken De makkelijke keuken € 24,99 € 15,00
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Slim zónder pakjes & zakjes € 24,99
  • ovenhandboek Het grote ovenhandboek € 24,99

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN