Veel van de mailtjes die ik krijg gaan over de vraag of ik ook recepten voor hapjes heb. Hapjes zijn altijd hot, zo moge duidelijk zijn. Hapjesboeken zijn er dan ook in alle soorten en maken. Neem bijvoorbeeld Wappaz van Christer Elfving, de Zweedse kok (murdieburdiebur…) die in België terecht kwam. Waar ken ik die naam toch van? Oja, van de Silvo Toppers. Bestaan die eigenlijk nog? Maar dit terzijde. Hij schreef het boek al een paar jaar geleden samen met kok Harry Belmans, toen verscheen het in een luxe uitvoering met allerlei gekleurde uitgeholde tabs voor elk nieuw hoofdstuk. Maar nu is er een nieuwe midprice editie uit, zonder vormgeefpoespas en daarom een stuk goedkoper.
Gesneuvelde eieren
Elfving noemt zijn hapjes geen hapjes maar ‘wappaz’. Een soort wereldhapjes, een kruising tussen sushi en tapas, gebaseerd op ingrediënten van over de hele aardbol. Origineel zijn ze zeker. In de inleiding vertelt hij hoe sommige hapjes al uitproberend tot stand kwamen, zoals gazpachosneeuw of gefrituurde eieren met knapperige korst en vloeibaar ei (tip: eierdooiers invriezen in ijsblokvormpjes, dan paneren en frituren). Inderdaad, Ferran Adrià en Heston Blumenthal zijn zijn grote voorbeelden. ‘Er zijn aardig wat eieren gesneuveld tijdens mijn experimenten. Oja er zijn veel mislukkingen geweest, maar ik heb er telkens van geleerd’. Nu de thuiskok nog.
Oneven aantal
Hoeveel hapjes je serveert moet je zelf weten, maar het boek geeft wel tips. Voor een lunchmenu kun je er 10 serveren in twee gangen, voor een diner 15 in drie gangen. Denk erom: nooit een even aantal serveren, dat brengt ongeluk volgens één of andere aloude Japanse filosofie. Kennelijk een oosters trekje: Chinese gerechten komen ook nooit in even aantallen. De gekleurde bolletjes geven steeds het hoofdingrediënt aan, blauw voor vis, groen voor groente&fruit, roze voor zoet bijvoorbeeld.
Van fiesta tot picknick
De bitterbal-vlammetjes-blokjes-kaas-adept moet even slikken, want het is wel even wat werk. Maar dan heb je ook wat. Ook handig: er zijn complete menusuggesties voor Belgisch/Nederlandse hapjes, voor een Italiaans feest of een Spaanse fiesta, voor een Zweeds gebeuren of een Oosterse nacht. Hapjes om met z’n allen te maken in de keuken qua gezellig tijdverdrijf of hapjes die ideaal zijn voor een picknick.
Christer Elfving, Wappaz, uitg mo’media, ISBN 9789057674020, nieuwe prijs: € 12,95