Je hebt eetschrijvers en wijnschrijvers. Ik ben meer van het eten. Wijn drinken doe ik graag hoor, maar erover schrijven laat ik liever aan anderen over. Je kunt wel aan de gang blijven. Maar champagne is een geval apart. De wijn der wijnen! De drank die zo heerlijk over je tong parelt, die altijd feestelijk is, die je acuut prinsesachtig doet voelen, die nooit een kater oplevert en – ook niet onbelangrijk – die geen vlekken geeft. Dat er nog mensen zijn die gewone wijn drinken, het is een raadsel.
-9,5%
En toch is de champagneconsumptie in Nederland reden tot zorg voor de Fransen. Vorig jaar is onze consumptie namelijk gedaald met 9,5%. En dat terwijl die van de Chinezen en Russen toenam met respectievelijk 87,6% en 89,9%. Met hun elk ruim 1 miljoen flessen per jaar zitten ze daarmee overigens nog niet op de helft van onze bijna tweeënhalf miljoen flessen per jaar, maar de tendens moge duidelijk zijn. Van port schijnen we trouwens dan weer wél ruim twintig miljoen flessen per jaar te verstouwen, wist iemand me te vertellen. Goedkope port, ook nog eens.
Goedkope bubbels
Waarmee we meteen zijn aanbeland bij de hamvraag: Waarom drinken Nederlanders toch zo weinig (te weinig) champagne? Wij bewaren het uitsluitend voor speciale gelegenheden. Vanwege de prijs, uiteraard, want ons ben zuunig hè. Daarom was prosecco bij ons ook zo’n doorslaand succes, goedkoop en tóch bubbels, prima toch? Nou nee. Niet als je weer eens échte champagne hebt geproefd. En dat deed ik gisteren. Aan zee, op de mooiste dag van de week, terwijl even verderop badgasten lagen te zonnen danwel in de branding speelden met schepjes en emmertjes.
Royal weddings
‘We moeten de champagne uit het decembergevoel halen’, riep de mevrouw van het Nederlandse Champagnebureau enthousiast, ’gewoon zeggen: ik drink altijd champagne’. Waar haar Franse evenknie nog aan toevoegde ‘Champagne is voor een diversiteit van gelegenheden, niet alleen voor royal weddings’. Helemaal mee eens, maar om hun woorden kracht bij te zetten hadden ze voor de zekerheid toch wat flessen meegenomen. Zes verschillende champagnes mocht ik gisteren proeven in strandrestaurant Elzenduin Beach waar chefkok Marco Westmaas zich met zichtbaar plezier had ingespannen om uitzonderlijk mooie gerechtjes te bedenken, perfect passend bij elke champagne. En intussen scheen de zon, klotste de zee, krijsten de merels en was een DJ in de weer met allerhande Franse zuchtmeisjes. Champagne aan zee, zucht, wat heerlijk.
Favoriet
Van sprankelend droog tot delicaat. Van complex intrigerend tot geurig, vol en fris: elke champagne was weer compleet anders. Mijn absolute favoriet: Roger Coulon Vrigny’s Spirit. Zo’n champagne waar je al pratend nietsvermoedend een slokje van neemt waarna je midden in een zin naar adem hapt van onverwachte schoonheid. Daar móet ik een krat van hebben! Alleen waar je in Nederland deze champagne kunt vinden, daar ben ik nog naar op zoek. Wordt vervolgd.
Naschrift: de champagne Vrigny’s Spirit kun je online bestellen bij Roel Helming van Ovino. Hij is zo bijzonder dat hij (nog) niet eens op de website staat, maar hij kost € 42,50.