Op zoek naar een recept in het Delicious kookboek waar ik gisteren over schreef, viel mijn begerige oog eerst op deze beelderige kippasteitjes. Totdat ik las dat je die mooie bladerdeegbakjes met deksels geacht wordt te kopen in de supermarkt. Misschien hebben ze die in Australië, maar hier niet hoor, hier moeten we het doen met kartonnige prefab van Jos Poell. Liever niet dus.
Maar niet getreurd, deze lamstajine is ook prachtig. Echt een lekker najaarsgerecht om in het weekend te maken als je eters krijgt zodat je hele huis lekker ruikt tegen de tijd dat het bezoek arriveert.
Nodig voor 4 personen:
1 kg lamsschouder, in blokjes
150 g gedroogde abrikozen
1 blik (400 g) kikkererwten
1 blik (400 g) tomatenblokjes
500 ml lams- of runderbouillon
2 uien, fijngesneden
2 knoflooktenen, geraspt
½ tl geelwortelpoeder (kurkuma)
1 eetl geraspte gemberwortel
1 kaneelstokje
1,5 eetl ras el hanout (Marokkaanse winkel)
1 eetl honing
2 eetl geroosterd sesamzaad
5 eetl olijfolie
20 g boter
Voor de couscous:
400 g couscous
250 ml sinaasappelsap
80 g krenten
60 ml olijfolie
1 ui, fijngesneden
geraspte schil van ½ sinaasappel
2 tl gerookt paprikapoeder (pimentón de la vera)
2 theel gemalen komijnzaad (djinten)
50 g boter
2 eetl fijngehakte koriander
Tajine:
Meng in een schaal de knoflook met geelwortelpoeder, gember en 2 eetl olie. Schep het lamsvlees erdoor. Laat afgedekt in de koelkast 1 uur marineren. Verhit de overgebleven olie in een gietijzeren braadpan (of een echte tajine natuurlijk!) op middelhoog tot hoog vuur. Bak het vlees in porties steeds in 2-3 min. rondom bruin. Zet apart.
Smelt de boter in dezelfde pan op middelhoog vuur. Bak de ui af en toe omscheppend in 5 min. glazig. Voeg kaneel en ras el hanout toe. Doe het vlees weer in de pan en schep alles door elkaar. Roer de kikkererwten, tomaten, bouillon en honing erdoor – het lamsvlees moet net zijn bedekt. Breng de inhoud van de pan op middelhoog vuur aan de kook, draai het vuur lager, zet het deksel schuin en stoof het vlees ± 45 min. Laat het vlees nu af en toe omscheppend nog 30 min. in de open pan stoven. Roer de abrikozen erdoor en stoof alles nog 15 min. tot het vlees gaar en de saus geurig is.
Couscous:
Verhit de olie in een pan op laag vuur. Voeg ui, sinaasappelrasp, krenten en specerijen toe. Bak al omscheppend tot de ui glazig is. Breng in een andere pan het sinaasappelsap met de boter en 250 ml water aan de kook en roer geleidelijk de couscous erdoor. Neem de pan van het vuur en laat de couscous afgedekt 5 min. opzwellen. Roer de couscous met een vork door en roer het uimengsel en naar smaak de koriander erdoor. Serveer de tajine bestrooid met sesamzaad en met de couscous erbij.
Dit recept komt zoals gezegd uit het Delicious kookboek van Valli Little, lees hier mijn recensie.