Lastig hoor, als bakproducent. Je stopt bloem in zakken en zelfrijzend bakmeel in pakken, en dan ben je klaar want daar kun je immers het hele verdere bakgebeuren mee uit de voeten? Maar ja, je moet wat, met de hijgende adem in de nek van de concurrent met z’n rozeprinsessencupcakemix. Dus wat doe je dan? Dan breng je drie nieuwe pakjes op de markt: mix voor kleine kruimeltaartjes, mix voor kleine fruittaartjes en mix voor kleine appeltaartjes. Want appels zijn kennelijk geen fruit. En, belangrijker, deeg voor kleine taartjes is natuurlijk heel iets anders dan deeg voor grote taartjes. Het wachten is op mix voor ronde taarten en mix voor vierkante taarten, let op mijn woorden.
Uit een pakje: Koopmans Mix voor Kleine Fruittaartjes
Taartmix: tarwebloem, suiker, rijsmiddelen (E500, E450, E341), magere melkpoeder, natuurlijk vanille-aroma, zout.
Banketbakkersroommix: suiker, gemodificeerd zetmeel, zuurteregelaars (E516, E450, E339), geleermiddel (natriumalginaat), dextrose, zout, kleurstof (bètacaroteen), natuurlijk vanille-aroma.
Zelf toevoegen: boter/margarine, melk, vers fruit of fruit uit blik.
Laatst was ik bij een echte taartenbakker, de chique patisserie Huize van Wely, waar het grote en kleine bakwerk als kostbare juwelen staat uitgestald op zwartglanzende toonbanken. Ik kreeg een kijkje achter de schermen ter ere van hun nieuwste creatie: een vierkante laagjestaart met chocolade en whiskylikeur Drambuie. Om het inzichtelijk te maken ging voor de gelegenheid de bereiding in kleine porties. Dan blijkt maar weer hoezeer ‘klein’ een betrekkelijk begrip is: ik vond de ketels met taartdeeg en emmers met bedwelmend geurende chocoladeganache nog steeds best fors. Het uiteindelijke taartje (15×15 cm) leek voor twaalf personen aan de bescheiden kant, maar gezien de machtigheidsfactor en het heftig-alcoholische gehalte bleek een beschaafd puntje ruim voldoende.
Mijn handen jeukten om een mini doe-het-zelfversie te gaan maken. Geen kleine taartjes met fruit uit blik en nepbanketbakkersroom dus, maar deftige eenpersoons chocolade-Drambuie-taartjes. Geheel en al maakbaar voor de simpele thuiskok die eens feestelijk wil uitpakken qua toetje.
Mijn recept voor deze kleine chocoladetaartjes is intussen opgenomen in mijn kookboek De vrolijke tafel . Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.