Januari is lijnmaand, en dat zullen we weten ook. Op Facebook waart een opdringerige poll rond of ik ja of nee ga lijnen (nee!), het Voedingscentrum mailt of ik mee wil helpen het Balansdagkookboek (“Boordevol leuke recepten waarmee je lekker op gewicht blijft”) van het bijbehorende fenomeen Balansdag wil promoten (nee!) en de afgelopen dagen gniffelden de media alom dat de kookboeken van Jamie Oliver in Amerika als ‘levensgevaarlijk’ worden bestempeld.
Room, kokosmelk, boter, rood vlees
Jamie’s laatste kookboek zou volgens Amerikaanse voedingsdeskundigen vol staan met recepten waar je een hartaanval van krijgt. Waarom? Omdat zijn recepten vol zitten met room, kokosmelk, boter en rood vlees. Kennelijk heeft geen der deskundigen zich iets aangetrokken van auteur Michael Pollan, die onophoudelijk aantoont dat juist voedingsadviezen van overheid en wetenschappers ons weerhouden van een normaal, gezond eetpatroon. In Nederland blijft het eveneens modderen. Sinds Sonja Bakker denkt iedereen dat eierkoeken de oplossing zijn, van Dr. Frank van Berkel dienen we te ontbijten met koude kiprollade of een aubergine-ei-mozzarella-ovenschotel en mag er beslist géén fruit worden genuttigd, terwijl je volgens de Eet-Je-Mooi-filosofie juist moet zwelgen in groente en fruit voor mooier haar en dito huid.
Jojo-effect
Heb ik makkelijk praten met mijn stationaire wespetaille terwijl 42% van de Nederlandse vrouwen en 53% van de Nederlandse mannen te zwaar is? Treurigstemmende percentages, inderdaad. Maar nog veel treuriger is dat diëten niet helpen, sterker nog, het allemaal alleen maar erger maken. Mag ik het beruchte jojo-effect in herinnering brengen? Diëten bestaan gewoonlijk uit een energie-arm voedingsadvies dat heel afwijkend is van een normaal eetpatroon, maar vooral ook eenzijdig is. Daardoor val je inderdaad af, maar geen mens kan het lang volhouden, waarna de verloren kilo’s er gewoonlijk in rap tempo weer bijkomen, blijkt ook weer uit nieuw Australisch onderzoek.
Dieetboeken
En toch gaan de dieetboeken nog altijd als warme broodjes. De best verkochte kookboeken top 10 bij Bol.com bevat op dit moment 6 dieetboeken. Ik ga zo langzamerhand overwegen of ik er zelf niet eentje moet gaan schrijven. Het ‘geen dieet-dieetboek’. Want diëten werken immers niet. En individuele ingrediënten zijn niet de boosdoeners. Het gaat er niet om of er room, kokosmelk, boter of rood vlees in een gerecht zit. Het gaat om het totale voedingspatroon.
Mijn dieetadvies
Ik krijg tal van mailtjes (zelfs van diëtistes die mijn antipakjeskookboek graag aanbevelen bij hun cliënten) waarom ik in mijn recepten en boeken geen voedingswaardes geef. Maar dat is bewust! Daar is over nagedacht! Mijn dieetadvies? Geen pakjes en zakjes gebruiken maar je gezonde verstand. Niet tegen heug en meug ontbijten met 1 knackebröd en 1 eetlepel hüttenkäse en dan ’s avonds alsnog aan de light chips gaan. Zelf achter het fornuis gaan staan en vervolgens lekker en gezond genieten van beschaafde porties. Het bijkomend voordeel van gewoon eten is bovendien dat je lichaam dan niet de hele dag door naar tussendoortjes snakt. Maar ja, daar verkoop je geen honderdduizenden boeken mee. We geloven liever de dieetmaffia en de vet-o-foben, en dus slaan we na de volgevreten decembermaand deze week allemaal straf aan het lijnen om dat nog vóór februari gedesillusioneerd maar weer op te geven.
Leestips:
Michael Pollan: Een pleidooi voor echt eten.
Janneke Vreugdenhil over de onzin van vettax en de discussie over ‘goed’ versus ‘fout’ eten.
Gerrit-Jan Groothedde over waarom we niet zo panisch over boter moeten doen omdat margarine in feite veel enger is.
‘Dr. Frank’ van Berkum: Geen vettax! Maak HomeMade Taxfree.