‘Crèmes zijn duur. En eten moet je toch’. Onder dat motto schreef Inge de Munnik het boek Eet Je Mooi in 28 dagen. Een receptenboek vol beautyfood: gerechten vol groente en fruit om van binnenuit mooiere huid, haren, tanden en nagels te creëren. Waarom die 28 dagen? Zolang doet je huid erover om zichzelf te vernieuwen. De Munnik is van huis uit voedingsmiddelentechnoloog die per ongeluk in de beautywereld is terechtgekomen. Al tien jaar schrijft ze onder andere voor beautynieuws.nl. Toen ze in crèmes en lotions van acai-bes tot avocado steeds meer ingrediënten tegenkwam, begon ze zich af te vragen waarom we dat niet gewoon opeten.
Mooier, niet dunner
Samen met twee studentes van de HAS-opleiding in Den Bosch begon ze een uitgebreid onderzoek naar wat het lichaam precies nodig heeft en hoeveel daarvan. De Munnik: ‘Ik heb niks zelf verzonnen, ik heb alles gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. En ik heb alleen gekeken naar voedingsmiddelen met echt 100% bewezen gezondheidseffecten.’ Dat leidde tot een dieet dat eigenlijk geen dieet is, want met 1700 calorieën per dag val je normaalgesproken niet af. Maar dat is dan ook niet de bedoeling, het gaat om mooier, niet om dunner. Sterker nog: ‘Het rimpelen van de huid kan worden verminderd door het eten van voedsel dat rijk is aan vet’. Kijk eens aan.
3 basisregels
De basisprincipes van het boek zijn simpel:
1) veel groente en fruit
2) veel kleur
3) veel variatie
Kleur is belangrijk omdat blijkt dat met name rode, oranje en gele groente en fruit (door de Munnik consequent liefkozend ‘caroteentjes’ genoemd) carotenoïde bevatten. Die zorgen voor vitamine A, en juist die vitamine is voor de huid erg belangrijk.
Soepje of salade
De Munnik: ‘Het bleek alleen moeilijk om van alles voldoende te eten, met name groente en fruit. Je hebt 200 à 300 gram groente per dag nodig en twee stuks fruit. Dat halen veel Nederlanders niet. Vandaar dat ik adviseer om salade of soep tussen de middag te eten, dan heb je tenminste weer groente binnen.’ Ze heef het dieet zelf ook gevolgd, samen met haar twee assistentes en het verschil was naar eigen zeggen opvallend. Houdt ze zich er nog steeds aan? De Munnik: ‘Je komt er niet elke dag aan toe, zeker niet als je ook afspraken buiten de deur hebt, maar het principe is wel goed vol te houden. Zo eet ik nog steeds tussen de middag zoveel mogelijk een soepje of een salade. En ik heb nog altijd een volle fruitschaal in huis, voor mijn kinderen is het een sport om te raden wat er allemaal in de smoothie zit.’
Halvarine is geen boter
Het boek staat vol makkelijke, kleurige recepten voor iedere dag. Van gegrilde makreel met warme aardappelsalade en tomaat tot Kipspies met rauwkost en rijst. Tussendoor heel veel tips voor groentesoepjes en vruchtensmoothies. De wetenschap is behapbaar gehouden, met korte, duidelijke toelichtingen. Al vond ik het gek om ‘Wist je dat het smeren van boter op je brood ook goed is voor je huid?’ tegen te komen, terwijl het hele boek halvarine en margarine propageert. Dat is geen boter hoor! De Munnik: ‘Vroeger bakte ik alles in olijfolie, maar daar zit alleen vitamine E in. In boter en margarine zit vitamine A, maar ik heb gekozen voor halvarine en margarine omdat het minder vet is.’
Weinig wijn
Tja, maar je krijgt mij toch echt niet ’s morgens aan een boterham met halvarine, of aan het bakken van nasi in margarine… Volkorenpasta is me eerlijkgezegd een gruwel, en dan ‘mag’ je ook maar maximaal 1 glas rode wijn per dag. Dan hou ik me toch liever aan de riantere aanbevelingen van Wijnreis door mijn lichaam. Maar het principe van meer groente en fruit (ha, ik heb toevallig net een blender!), meer kleur en meer variatie, dat lijkt me zeer haalbaar. En verdomd als het niet waar is: ik let sindsdien meer op afwisseling in kleur als ik groente insla.
Morgen doen we met z’n allen een kleurig recept uit het boek!
Inge de Munnik, Eet je Mooi in 28 dagen, ISBN 9789081684217, €19,95. Het in eigen beheer uitgegeven boek is ook te bestellen via www.eetjemooi.nl.