Het toeval wilde dat ik vlak na elkaar twee pakketjes met currypasta kreeg opgestuurd. Een van Fair Trade Original (de nieuwe Aziatische lijn die nu overal in de supermarkt ligt) en een van Onoff Spices, een nieuwe webwinkel voor Thaise kruidenpasta’s die ik leerde kennen via Twitter. Een dubbeltest lag voor de hand.
Als antipakjesbeijveraar krijg ik met terugkerende regelmaat de vraag: ‘Vind jij dat currypasta’s onder pakjes en zakjes vallen?’ Nu ben ik erg van de rekkelijke, ik vind heus niet dat je altijd en overal álles zelf moet maken, kom op zeg, er zijn ook nog andere dingen te doen in het leven. Ik richt mijn gramschap bij voorkeur op overbodige producten die zelfgemaakt veel lekkerder zijn. Natuurlijk zijn kruidenpasta’s en boemboes uit de oosterse keuken ook zelf te maken, mits je begint met een waslijst aan specifieke kruiden en specerijen en de tijd hebt. Maar kant-en-klaar kunnen ze ook lekker zijn, en een uitkomst bovendien voor de snelle kok.
De keuze viel in dit geval op de rode currypasta.
Beide aangevuld met gelijke hoeveelheden kipfilet, paprika, winterpeen en kokosmelk uit blik.
De bereidingswijze op de verpakking bleek verschillend. Bij Onoff (voorste pan) moet je eerst de kokosmelk inkoken en dan de kip en groente erin laten sudderen. Bij Fair Trade Original (FTO-achterste pan) moet je kip en groente eerst aanbakken en dan pas de kokosmelk erbij doen.
Hoewel die laatste methode mij veel logischer en smakelijker leek, bleek het gevolg wel dat dat de saus nogal aan de dunne kant bleef. En verder inkoken betekende dat de kip wel erg gaar (lees: droog) bleek te zijn geworden, die zou je er beter uit kunnen halen voordat je de saus laat inkoken.
En hoe zit het met de smaak en uiterlijk? De curry Onoff (links op de foto) is zoeter en zachter, en de kokos komt goed uit. Die van FTO (rechts op de foto) is daarentegen wat pittiger. Omdat bij FTO olie gebruikt wordt, zie je dat ook terug in de wat vettige saus, die van Onoff is mooier, fluweliger van structuur. De groente is bij FTO wat zachter, bij onoff hebben ze iets meer bite. De kip is zoals gezegd bij FTO te droog, bij onoff niet.
Conclusie: verschil in details, maar uiteindelijk kan ik niet anders zeggen dan dat ze elkaar niet zo heel veel ontlopen, en ze zijn allebei met graagte opgepeuzeld.