Het is de hele week ijsweek, want ik heb een ijsmachine te leen, en voor ze ‘m ineens weer terug willen, moet ik er natuurlijk wel het maximale uitgehaald hebben. Zelf had ik ook nog een andere ijsmachine, eentje van Montiss. Geen idee hoe ik eraan kom, maar na de veldslag gisteren met de Moulinex, ben ik benieuwd hoe deze het er vanaf brengt.
Braaf het recept uit het bijbehorende Magimix-kookboek gemaakt, maar wel met sinaasappelrasp erbij, qua extra smaakmaker. Keurig het spul (in dubbele hoeveelheid) drie uur koud laten worden, en toen verdeeld over de twee machines. Eerste indruk: wat maakt die van mij een takkeherrie! Niet in het recept, maar ten behoeve van het mondgevoel heb ik ook nog wat chocola fijngehakt en er na een kwartier bijgedaan. IJs met stukjes, jottem.
Na 23 minuten is het ijs in de zelfijzende machine van Magimix klaar, in de Montiss is het nog steeds zachte puree. En de vriezende werking van de kom (die toch echt 2 dagen in de vriezer had gelegen) was zo te zien uitgeput, dus nog langer draaien had geen zin meer. Omdat wij natuurlijk geen halfzacht chocoladeijs gaan weggooien, heb ik het spul gewoon alsnog bij de grote buurman erin gekieperd. Die had nog puf genoeg voor een extra rondje.
Ik kan niet anders zeggen: wat een luxe om zo ijs te kunnen maken. Stekker erin en gaan. Er is een automatische modus, met onderscheid tussen ‘softijs’(wat luchtiger) en ‘schepijs’ (voor sorbets, wat steviger), waarbij ik de laatste het prettigst vindt. Er is ok nog een knop voor ‘granité’, daar ben ik nog niet aan toegekomen. Je stelt ‘m in en dan bepaalt het apparaat vanzelf wanneer het ijs klaar is. Makkelijk zat. Maar je kunt hem ook gewoon aan zetten en zelf bepalen wanneer je het goed vindt. Al houdt ook daar het apparaat op enig moment op, als hij wegens stevigheid er niet meer doorheen komt.
Recept: Chocoladeijs met sinaasaappel
130 g pure chocolade
10 g cacaopoeder
4 eidooiers
500 ml volle melk
100 ml slagroom
70 g suiker
Plus: 1 sinaasappel (alleen rasp) en wat extra chocolade (± 40 g)
Breng de melk aan de kook in een flinke steelpan. Meng intussen suiker en cacao in een kom. Voeg de eidooiers toe en klop er goed door. Schenk langzaam al kloppend de hete melk erbij. Doe terug in de pan en laat op laag vuur indikken. Het is goed als het mengsel de achterkant van de lepel bedekt (of als de thermometer 83 graden aangeeft). Breek de chocolade in kleine stukjes en doe erdoor, laat 2 minuten goed smelten, al kloppend met een garde. Rasp de schil van de sinaasappel erboven fijn. Meng ten slotte de (ongeklopte) slagroom erdoor. Laat het mengsel afgedekt in de koelkast ijskoud worden. Giet in de machine en laat draaien. Voor wie net als ik van stukje houdt: hak nog een extra stuk chocola in kleine stukjes. Het ijs maken duurt in totaal ± 20 minuten, de stukjes hoeven er pas op het eind in, zeg na een minuut of 15.
Morgen doen we karamelijs. Als dat maar goed gaat…
Zie ook:
• Zelf ijs maken
• Magimix ijsmachinetest
• Aardbeiensorbetijs
• Kiwi-ijs met kokos
• Mislukt karamelijs
• Gelukt karamelijs (met gekarameliseerde hazelnoten)