Het was zo’n leuk idee. De hele week in alle Nederlandse kranten aandacht voor Oost-Europese recepten, ter vermelding op een ludieke Polenreceptenmeldsite. De oproep aan alle collegakrantenkookschrijvers kwam van Loethe Olthuis van de Volkskrant (en had overigens enige heisa met hoofdredacteuren tot gevolg). Gezwind spoedde ik mij naar de supermarkt. Helaas, in het immer uitdijende pakjes- en zakjesschap schittert de Oost-Europese keuken door afwezigheid. Griekse Gyros, Marokkaanse Tajine, Argentijnse Beef Chimichurri, Mexicaanse Enchiladas, Amerikaanse Jambalaya, Chinese Kantonese kip, je kunt het zo exotisch niet verzinnen, of er bestaat een verhollandste poedervariant van.
Het moge duidelijk zijn: wij Nederlanders eten graag thuis over de grens. Maar Pools? Bulgaars? Roemeens? Neen. Gelukkig zie ik in een hoekje één enkele uitzondering: Hongaarse Goulashsoep. Die moet het dan maar worden, lente of geen lente. Gemaakt met van dat lekkere gerookte paprikapoeder, pimentón. Dat is niet Hongaars maar Spaans. Maar goed, we zijn toch één Europa? Nou dan.
Uit een pakje: Honig Hongaarse Goulashsoep
Inhoud: Bouillon (soja), groenten (tomaat, paprika, ui), deegwaar, tarwebloem, zetmeel, zout, geharde plantaardige olie, aroma’s (bevatten selderij), suiker, knoflook, specerijen (paprikapoeder, cayennepeper, komijnzaad, laurier, kruidnagel), plantaardig vet, kleurstof (E150c), gistextract, voedingszuur (citroenzuur), rundvleesextract 0,01%.
Benieuwd naar de andere Oost-Europese recepten van de collega’s? Die vind je op receptenmeldpunt.blogspot.com.
Mijn eigen recept voor goulashsoep is intussen opgenomen in mijn kookboek Zonder pakjes & Zakjes 2, en natuurlijk staat het ook in de dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes kookboek. Verkrijgbaar in de boekhandel of te bestellen via deze website.