Joho joho en een zak met rum! Het manuscript voor mijn nieuwe kookboek is klaar en ingeleverd, en dat zelfs een dag vóór de deadline. Wat voor boek? Een ovenboek. Koken met Karin Handboek oven gaat het heten. Veel ovenboeken gaan vooral over taarten, met hier en daar een enkele verdwaalde quiche. Dit boek pakt het anders aan en is eerlijk in tweeën verdeeld: de eerste helft is gewijd aan hartige gerechten, de tweede aan zoete. Haal alles uit je oven, is het motto. Naast natuurlijk het vertrouwde ‘kleine moeite, groot effect’.
Proefkonijnen
Ik ben een echte ovenfan, altijd al geweest. Een boek met ovenrecepten? Dat schud ik zo uit mijn mouw, dacht ik nog naïef. Immers, recepten genoeg? Maar als je een kookboek maakt, moet je het goed doen, dus dat betekent alle recepten nog eens kritisch onder de loep en opnieuw uitproberen. Avond aan avond had ik proefkonijnen over de vloer om te helpen meeproeven. Vervolgens begon het grote puzzelen, want zelfs een dubbeldik boek is nog altijd te dun om alles erin te laten passen, dus dat betekent darlings killen opdat een evenwichtig geheel ontstaat.
Tips & trucs
Maar, let wel, de bedoeling is niet zozeer een gewoon kookboek als wel een handboek. Een standaardwerk dat in geen enkele keuken met oven mag ontbreken. Daarom heb ik ook mijn best gedaan om het boek te vullen met een karrevracht aan handige tips en trucs die ik in de loop van vele ovenjaren heb opgedaan. Die stonden natuurlijk nergens opgeschreven omdat ik ze gewoon automatisch toepas, maar de afgelopen maanden kwamen ze al proefkokend en masse opborrelen om vervolgens aan het papier (nu ja, de computer) te kunnen worden toevertrouwd.
Vervolgtraject
En nu? Lekker helemaal klaar? Welnee, nog lang niet…Het manuscript wordt nu gelezen en becommentarieerd door mijn redacteur, dan gaat er nog een corrector langs de d’s en t’s. De cover is weliswaar al klaar, maar de gerechten moeten nog op de foto. Daarvoor is vooralsnog een week uitgetrokken met de fotograaf waarvoor ook nog de stylingspullen (borden, ovenschalen, tafelkleedjes) links en rechts bij elkaar gesprokkeld dienen te worden. En er moeten ook nog heel veel illustraties en geschreven recepttitels in, allemaal ambachtelijk handwerk van mezelf uiteraard. Vervolgens kan de vormgeefster aan de slag en blijkt het vast allemaal toch weer niet te passen op de pagina’s en moet er in nauw overleg links en rechts geschoven en ingekort worden. En als dan eindelijk komende zomer de drukker aan het werk gaat, ga ik samen met uitgeverij Nieuw Amsterdam bedenken hoe we dit boek zijn terechte miljoenenpubliek kunnen bezorgen.
Kortom. Ik ben er nog niet. Maar als het goed is ligt het boek na de zomer overal in de winkel!