• E-mail
  • Facebook
  • Instagram
  • Pinterest

Koken met Karin

Kleine moeite, groot effect

  • Home
  • Over Karin
  • Zoeken in Karins boeken
  • Recepten
    • Index
    • Voor
    • Hoofd
    • Bij
    • Na
    • Gebak
    • Diversen
    • Camping
    • Kliekjes
    • Sint
    • Kerst
    • Trouw
    • Vegetarisch
  • Leesvoer
    • Columns
    • Kijken & lezen
    • Proefpanel
    • Ingrediënten
    • Moestuin & smulbalkon
    • Koken op reis
    • Parafernalia
  • Filmpjes
  • Contact
    • Contactformulier
    • Nieuwsbrief
  • Winkel
  • 0 items

29 mei 2013

Vegetarische couscoussalade

verstegen couscoussaladeToch nog even over die Verstegen vegetarische kruidenmixen van vorige week. Ik kreeg namelijk post dat wij culischrijvers er altijd maar vanuit gaan dat iedereen thuis een heel assortiment kruiden en specerijen paraat heeft. Terwijl de gemiddelde pakjesenzakjesgebruiker hooguit nootmuskaat in het keukenkastje heeft staan. Dat is begrijpelijk, want met een pakje of zakje koop je meteen de benodigde specerijen. Alleen, realiseert u zich wel dat u zo veel duurder uit bent?

Uit een zakje: Verstegen mix couscoussalade
Inhoud: Groenten (ui, knoflook, 10% paprika, wortel) specerijen (15% koriander, 8% komijn, venkelzaad, paprika, peper, 1% gember, chilies), zout, maltodextrine, kruiden (peterselie).
Zelf toevoegen: couscous,gekookt water, komkommer, tomaat, geitenkaas, koriander/munt, appel, bleekselderij, citroen

Even rekenen
Neem de genoemde vegakruidenmixen van Verstegen, zoals de prima mix voor couscoussalade. Die kost € 1, 39 en daarmee maak je eenmalig een salade voor 2 à 3 personen. Naast zinloze gevriesdroogde groente (lees: volume, gezellig gekleurde spikkeltjes maar geen noemenswaardige smaak) zijn de meest prominente smaakmakers komijn, korianderpoeder, peper en zout. Een busje losse komijn of koriander à 20 g kost bij Verstegen € 1, 14. Met 3 à 4 verschillende busjes maakt u makkelijk in totaal 15 keer couscoussalade. Bent u voor pak ‘m beet 4 euro klaar. En trouwens nog veel goedkoper wanneer u net als ik de specerijen per 40-50 gram in plastic zakjes of bakjes bij de Turk koopt, voor hooguit € 1, 50. Diezelfde hoeveelheid salades maken met de speciale Verstegenmix kost echter ruim 20 euro. Let wel, dan moeten de couscous en verse ingrediënten er nog bij.

Gemak
Natuurlijk, ik reken even met een vork en ik laat peper en zout gemakshalve buiten beschouwing, maar ik wil maar zeggen: de gemiddelde pakjeskoper maakt deze berekening niet. Die gaat voor gemak. En daar speelt de specerijenfabrikant handig op in, want natuurlijk maken zij deze berekening wèl. Ik geef ze groot gelijk.

couscoussalade_ftZelf maken?
Nodig voor 3-4 personen:
200 g couscous
300 ml gekookt water
½ komkommer
4 smaaktomaten
1 friszure appel
4 stengels bleekselderij
150 g zachte geitenkaas
bosje verse koriander en/of munt (of peterselie)
1 citroen
olijfolie

Kruidenmix:
1 volle tl komijnpoeder
1 volle tl korianderpoeder
1 volle tl paprikapoeder
snufje cayennepeper
1 knoflookteen, uit de knijper
zout & peper uit de molen

Meng de couscous met de kruidenmix in een grote kom. Giet het kokend water erop, dek af en laat een kwartiertje staan tot al het water is opgenomen. Snij intussen komkommer, tomaat, appel en bleekselderij in kleine stukjes. Roer de couscous los met een vork. Schep de groenten erdoor, plus de helft van de verkruimelde geitenkaas en de helft van de grofgehakte verse kruiden. Breng op smaak met het sap van de citroen en een ferme plens lekkere olijfolie. Proef op zout en peper. Bestrooi ter garnering met de rest van de geitenkaas en verse kruiden.

Tips:

  1. Een couscoussalade kun je prima van tevoren maken. Juist door de smaken even te laten intrekken, wordt hij lekkerder.
  2. Wat het pak couscous ook voorschrijft over koken of stomen in een pan op het fornuis, deze methode met alleen wellen in kokend water werkt prima.
  3. Specerijen om altijd in huis te hebben waarmee u de meeste smaakcombinaties zelf kunt maken: komijn(zaad of poeder), koriander(zaad of poeder), paprikapoeder (heel lekker: gerookt uit Spanje, pimentón de la vera), kerrie, cayennepeper, oregano, een bolletje nootmuskaat om vers te raspen en natuurlijk zout en peper uit de molen. Voor de uitgebreidere culi: venkelzaad, karwijzaad, kardemompeulen.

P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek . zonderpakjesenzakjes

Heel iets anders, maar misschien vind je dit ook leuk?

Beijing noedels

Bloem van briochebrood

Vispannetje en tortilla (2x campingkoken)

Vorig bericht: « VOC-kaas
Volgend bericht: Taste of Amsterdam 2013 »

Primaire Sidebar

Nu in de winkel

  • Cover Wereldgerechten zonder pakjes en zakjes Wereldgerechten € 26,99
  • Het grote zonder pakjes en zakjes boek in nieuwe uitvoering Grote zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • Cover Van Moestuin tot keuken Van moestuin tot maaltijd € 16,99
  • Het Grote Kinderkookboek ZPZ Het Grote Kinderkookboek ZPZ € 24,99
  • Vega zónder pakjes & zakjes Vega zónder pakjes & zakjes € 27,99
  • de makkelijke Franse keuken De makkelijke Franse keuken € 27,99 Oorspronkelijke prijs was: € 27,99.€ 17,99Huidige prijs is: € 17,99.

Winkelwagen

Zoeken op de site


Dossier zacht voedsel
nieuws_sidebar
trouw_zwart_sidebar
tipstrucs_sidebar
agenda_sidebar
antipakjesavond_sidebar

slim zonder pakjes en zakjes

FAQ Winkel

· © Copyright · Koken met Karin · Kleine moeite, groot effect · Privacyverklaring ·

Deze website maakt gebruik van cookies. Door op "Ok" te klikken geef je aan hiermee akkoord te gaan. Ok Privacyverklaring
Privacy & Cookies Policy

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Non-necessary
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.
OPSLAAN & ACCEPTEREN