Toch nog even over die Verstegen vegetarische kruidenmixen van vorige week. Ik kreeg namelijk post dat wij culischrijvers er altijd maar vanuit gaan dat iedereen thuis een heel assortiment kruiden en specerijen paraat heeft. Terwijl de gemiddelde pakjesenzakjesgebruiker hooguit nootmuskaat in het keukenkastje heeft staan. Dat is begrijpelijk, want met een pakje of zakje koop je meteen de benodigde specerijen. Alleen, realiseert u zich wel dat u zo veel duurder uit bent?
Uit een zakje: Verstegen mix couscoussalade
Inhoud: Groenten (ui, knoflook, 10% paprika, wortel) specerijen (15% koriander, 8% komijn, venkelzaad, paprika, peper, 1% gember, chilies), zout, maltodextrine, kruiden (peterselie).
Zelf toevoegen: couscous,gekookt water, komkommer, tomaat, geitenkaas, koriander/munt, appel, bleekselderij, citroen
Even rekenen
Neem de genoemde vegakruidenmixen van Verstegen, zoals de prima mix voor couscoussalade. Die kost € 1, 39 en daarmee maak je eenmalig een salade voor 2 à 3 personen. Naast zinloze gevriesdroogde groente (lees: volume, gezellig gekleurde spikkeltjes maar geen noemenswaardige smaak) zijn de meest prominente smaakmakers komijn, korianderpoeder, peper en zout. Een busje losse komijn of koriander à 20 g kost bij Verstegen € 1, 14. Met 3 à 4 verschillende busjes maakt u makkelijk in totaal 15 keer couscoussalade. Bent u voor pak ‘m beet 4 euro klaar. En trouwens nog veel goedkoper wanneer u net als ik de specerijen per 40-50 gram in plastic zakjes of bakjes bij de Turk koopt, voor hooguit € 1, 50. Diezelfde hoeveelheid salades maken met de speciale Verstegenmix kost echter ruim 20 euro. Let wel, dan moeten de couscous en verse ingrediënten er nog bij.
Gemak
Natuurlijk, ik reken even met een vork en ik laat peper en zout gemakshalve buiten beschouwing, maar ik wil maar zeggen: de gemiddelde pakjeskoper maakt deze berekening niet. Die gaat voor gemak. En daar speelt de specerijenfabrikant handig op in, want natuurlijk maken zij deze berekening wèl. Ik geef ze groot gelijk.
Zelf maken?
Nodig voor 3-4 personen:
200 g couscous
300 ml gekookt water
½ komkommer
4 smaaktomaten
1 friszure appel
4 stengels bleekselderij
150 g zachte geitenkaas
bosje verse koriander en/of munt (of peterselie)
1 citroen
olijfolie
Kruidenmix:
1 volle tl komijnpoeder
1 volle tl korianderpoeder
1 volle tl paprikapoeder
snufje cayennepeper
1 knoflookteen, uit de knijper
zout & peper uit de molen
Meng de couscous met de kruidenmix in een grote kom. Giet het kokend water erop, dek af en laat een kwartiertje staan tot al het water is opgenomen. Snij intussen komkommer, tomaat, appel en bleekselderij in kleine stukjes. Roer de couscous los met een vork. Schep de groenten erdoor, plus de helft van de verkruimelde geitenkaas en de helft van de grofgehakte verse kruiden. Breng op smaak met het sap van de citroen en een ferme plens lekkere olijfolie. Proef op zout en peper. Bestrooi ter garnering met de rest van de geitenkaas en verse kruiden.
Tips:
- Een couscoussalade kun je prima van tevoren maken. Juist door de smaken even te laten intrekken, wordt hij lekkerder.
- Wat het pak couscous ook voorschrijft over koken of stomen in een pan op het fornuis, deze methode met alleen wellen in kokend water werkt prima.
- Specerijen om altijd in huis te hebben waarmee u de meeste smaakcombinaties zelf kunt maken: komijn(zaad of poeder), koriander(zaad of poeder), paprikapoeder (heel lekker: gerookt uit Spanje, pimentón de la vera), kerrie, cayennepeper, oregano, een bolletje nootmuskaat om vers te raspen en natuurlijk zout en peper uit de molen. Voor de uitgebreidere culi: venkelzaad, karwijzaad, kardemompeulen.
P.S. De smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan zijn er mijn antipakjeskookboeken Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes, het vervolg, dat luistert naar de titel Zónder pakjes & zakjes 2, of handig deel 1 + 2 samen in de voordelige dubbeldikke verzamelbundel Het grote zónder pakjes & zakjes boek .